Energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp sai 640 miljoni dollarise megatellimuse India riiklikult elektrivõrguoperaatorilt Power Grid Corporation of India Limited 800-kilovoldise (kV) ultrakõrgepinge-alalisvoolu elektriülekandeliini rajamiseks. Raigarh-Pugaluri ülekandeliin hakkab ühendama Raigarhi Kesk-Indias Pugaluriga Lõuna-Indias ning varustama elektriga enam kui 80 miljonit inimest.

1830-kilomeetrine ülekandeliin saab olema valmides üks maailma pikemaid. Liini võimsus 6000 megavatti on samaväärne kuue suure elektrijaama omaga. Kahesuunaline ülekandeliin hakkab integreerima soojus- ja tuuleenergiat ning edastama elektrit tuhandete kilomeetrite taha.

"ABB on olnud Indias kohal juba üle sajandi ning kõnealuse ülekandeliini rajamisega anname järjekordse panuse riigi energiarevolutsiooni," ütles ABB Grupi tegevjuht Ulrich Spiesshofer.

Raigarh-Pugaluri ülekandeliin on ABB teine ultrakõrgepinge-alalisvoolu ehk UHVDC projekt Indias. Võtmed-kätte projekt hõlmab projekteerimist, tarneid, paigaldamist ja suuremate seadmete, sealhulgas UHVDC-jaamade, trafode, konverterite, jahutussüsteemide ning juhtimis- ja kaitsesüsteemide tootmist. Megaprojekti arvestuslik valmimistähtaeg on 2019. aastal.