Sloveenias tegutsevad riigiettevõtted ühe haldusfirma all, mille esindajad käisid hiljuti ka Adria Airwaysi üleandmist Saksamaa investeerimisfonile 4K Invest riigi parlamendi ees selgitamas. Sloveenia valitsusele kuuluva 91,6 protsendilise enamusosaluse müügi ainuke alternatiiv oli erastamisprotsessi läbi viinud ametnike sõnul ettevõtte pankrotti laskmine, kirjutas Balkans News.

Riikliku haldusfirma juht Marko Jazbec rääkis parlamendi avaliku sektori finantsjärelevalve komisjonile, et Adria üleminek uuele omanikule tähendab maksumaksjale 3,2 miljoni euro suurust väljaminekut, kuid ettevõtte likvideerimine oleks veelgi kallimaks läinud.

Jazbeci sõnul pakkusid nad Adria Airwaysi müügiks enam kui 120 potentsiaalsele investorile, kuid neist vaid viis tegid konkreetse ülevõtupakkumise. Läbirääkimisteni jõuti 4K Investi ja veel ühe firmaga. 4K Invest tegi parima pakkumise ja oli ainsana nõus lennufirmasse ka raha paigutama.

Omanikuvahetus on saanud juba erinevate ametite poolt heakskiidu, kuid mõned formaalsused on vaja veel enne tehingu jõustumist korda ajada. Jazbec prognoosib, et Adria omanikuvahetus ja kokku umbes 4,1 miljoni euro suurune kapitalisüst saab tehtud aprilli keskpaigaks.

4K Invest võttis endale kohustuse panna lennufirmasse miljon eurot, ülejäänud raha tuleb riigilt. Lisaks maksab 4K Invest Adria Airwaysi eest ka ostuhinna, milleks kujunes 100 000 eurot.