Adven Eesti juhi Urmo Heinami sõnul on kasvu taga uued tooted, kliendid ja efektiivsem tootmine. Ettevõtte investeeringute kogumaht oli möödunud aastal 1,3 miljonit eurot.

“Tegime mahukaid investeeringuid Adveni kaugküttepiirkondade soojuslahenduste kaasajastamisesse ja rajasime mitmele suurele ettevõttele uued katlamajad,” rääkis Heinam investeeringutest.

Heinami sõnul on investeeringutes oluline roll ka aktsiisitasudel. “Tänavu aasta algusest rakendus kütteõlile kõrgem aktsiisimaks, mis muutis kütteõli teiste kütuste kõrval konkurentsivõimetuks. Samal ajal on soodsad nafta hinnad toonud väga madalale nii LPG kui ka maagaasi hinnad ja biomass on jätkuvalt stabiilse ja odava hinnaga kütus,” rääkis Heinam.

Seetõttu viis ettevõte lõppenud aastal näiteks Rannarootsi lihatööstuse katlamaja üle kütteõlilt biomassile, millega vähendati lihatööstuse soojuse kulutusi 40%.

Loo ja Laagri kaugküttekatlamajade biokütusele üleviimiseks on tehtud taotlused investeeringutoetuste kaasamiseks Euroopa struktuurifondidest, positiivset otsust ootab ettevõte lähikuudel. Uued hoolduslepingud sõlmiti Vinnis ja Kohtla-Järvel. Samuti rajas Adven Eesti ligi miljon eurot maksnud hakkepuidul toimiva katlamaja Rakvere Farmidele.

Adven Eestile kuuluvas neljateistkümnes kaugküttepiirkonnas üle Eesti olid soojuse hinnad langustrendis. “Kauküttepiirkondade elanikele olid heaks uudiseks jätkuvad hinnalangused. Soodsate kütusehindade tõttu on tekkinud olukord, kus müüme klientidele soojust isegi madalama hinnaga kui lubaks konkurentsiameti poolt kinnitatud piirhinnad,” sõnas Heinam. Keskmiselt langesid kaugkütte hinnad lõppklientidele möödunud aastal 7%.

Energiasektori jaoks on Heinami sõnul käimas väljakutsete rohked ajad. “Täna on tähtis toota soojust ja elektrit maksimaalselt efektiivselt. Energiahinnad on olnud järjepidevas languses ja prognoosid näitavad languse jätkumist. Gaasi hind langes aastaga ligi 35%. See on aeg, mil energiafirmad leiutavad uusi lahendusi ja tooteid. Valdkond areneb seetõttu ülimalt kiiresti,” sõnas energiaettevõtte juht.

Elektrit tootis Adven aasta jooksul 11 GWh, mis on aasta varasemast 27% rohkem. Soojuse müügimahud olid kõrgema keskmise välistemperatuuri tõttu ligi 5% eelnenud aastast väiksemad, ulatudes 317 GWh-ni.