Advokaadibüroo Triniti partner Villu Otsmann ei usu, et Talvik midagi kartma peaks. Tema on poliitik ja vastutab valijate ees.

„Karta tuleb Tallinna Sadamal, et lepingupartner hakkab mingeid nõudeid esitama. Ehk oleks olnud mõistlik Tallinna Sadamal ja poliitikul teha nii palju koostööd, et oodata üks päev ja minna küsida kohtult esialgse õiguskaitse korras, kas see on lubatav. See on selline tagantjärgi tarkus ja ma muidugi ei ole kursis kohtualluvuse jms," ütles Otsmann.

Advokaadibüroo Eversheds Ots & Co Euroopa Liidu & konkurentsiõiguse valdkonna juht Risto Rüütel ei soovi Talviku teemal spekuleerida, kuid teoreetiliselt on ärisaladuse õigustamatu avaldamine kriminaalkorras karistatav küll.

„Isik peab sellisel juhul olema eelnevalt teadlik, et tegemist oli ärisaladusega ning teabe avaldamine peab toimuma ärilisel või kahju tekitamise eesmärgil," ütles Rüütel.

Ka Rüütli sõnul võib leppetrahvi maksmise kohustus tekkida hoopis Tallinna Sadamal.

„Küsimus ei ole niivõrd selles, kas info avaldamine kellegi ärisaladusi rikkus, vaid selleks, kas see tõi kaasa lepingu (konfidentsiaalsuskohustuse) rikkumise AS-i Tallinna Sadam poolt ning seeläbi sanktsioonide rakendamise ohu," selgitas Rüütel.

Riigikogu liige Artur Talvik avaldas täna Eesti Ekspressis, et Tallinna Sadam maksis Poola laevatehasele 17,5 miljonit eurot rohkem kui Türgi firmale. Tellimus on põhimõtteliselt sama - kaks praamlaeva. Tallinna Sadam ei saa lepingu detaile avaldada, kuna tegu on konfidentsiaalse lepinguga ja ärisaladusega.