Nii võivad toetustega seotud kohustused tekitada raskusi ettevõtete omandamisel. Asjaolu, et omandatav ettevõtja on saanud toetust, ei tähenda reeglina, et omandamisplaanidest peaks loobuma. Küll aga võib selles kontekstis olla vajalik põhjalikumalt läbi mõelda, kas ettevõtte omandamisega võib tekkida struktuuritoetuse tagasimaksmise risk.

See, kas ja missuguste kohustuste ja piirangutega tuleb arvestada tehingu ajakava ja struktureerimise kontekstis, sõltub paljudest asjaoludest – sealhulgas, millal on toetust antud, missugused on konkreetse toetuse kohta käivas meetmemääruses sätestatud reeglid, nõuded toetuse taotlejale jne. Üks piirangutest, millega tuleb kõige sagedamini omandamistehingute puhul arvestada on kestvuse nõue, mis tuleneb Euroopa Liidu struktuuritoetuste reeglitest. Kestvuse nõue on asjakohane teatud toetuse abi soetatud varade puhul - s.o investeeringud taristusse või tootmisesse. See tähendab lihtsustatult, et selliste investeeringute puhul tuleb 5 aasta jooksul toetuse abikõlblikkuse perioodi (s.o. toetatavate tegevuste elluviimise periood) lõppemisest varasid ja nende eesmärgipärast kasutamist jätkata.

Kestvuse nõude osas on käimasoleva 2014-2020 toetusperioodi reeglites toimunud ka märkimisväärne muutus varasema 2007-2013 toetusperioodi reeglitega võrreldes. Nimelt on Euroopa Liidu asjakohastes reeglites antud võimalus liikmesriikidel lühendada kestvuse nõude kehtivusaega 3 aastale, kui toetuse saaja on väike või keskmise suurusega ettevõtja. Kui varasemal perioodil oli seda võimalust kasutatud, siis uus seadus üksnes viitab vaid asjakohastele Euroopa Liidu reeglitele. Kuna need Euroopa Liidu reeglid näevad lühendatud tähtaja ette liikmesriikide võimaluse mitte kohustusena, siis tuleb käimasoleval toetusperioodil antavate toetuste puhul lähtuda kõigi toetuse saajate puhul 5-aastasest tähtajast.

Kestvuse nõude nagu ka mõnede teiste toetustega seotud nõuete ja kohustuste rikkumise tagajärg on tõsine – toetuse tagasinõudmine toetuse saajalt. Et sellist tagajärge vältida, on planeeritava tehingu kõigi osapoolte jaoks oluline võimalikult varases etapis toetustega seotud tingimused ja piirangud tuvastada ning arvestada nendega tehingu kavandamisel.