Tuletagem meelde, et müügimaks kehtis Tallinnas 2010. juunist kuni 2011. aasta lõpuni. Juba enne maksu kehtestamist püüdsid maksumaksjad linnavõimule selgeks teha, et selline maks oleks õigusvastane. Müügimaksust päästis riigikogu poolt vastu võetud seadusemuudatus, millega müügimaks kustutati kohalike maksude nimekirjast.

Maksumaksjad tasusid seadusekuulelikult müügimaksud ära ning paljud taotlesid seejärel selle tagastamist. Linn keeldus ning algasid kohtuvaidlused.

Tänane kohtulahend lahendab küsimuse, kas aktsiisikaupadelt võetud müügimaks oli Euroopa Liidu õigusega vastuolus või mitte. Vastus on jaatav. Nimelt lubab aktsiiside direktiivi kehtestada aktsiisikaupadele täiendava maksu vaid juhul, kui sellel on erieesmärk. Tallinn väitis erieesmärgiks olevat ühistranspordi korraldamise. Ei tasu ka unustada seda, et Tallinn sätestas väidetava eesmärgi alles hiljem pärast müügimaksu rakendumist.

Kohus nõustus maksumaksjaga, et müügimaksul oli vaid eelarveline eesmärk ning sellel puudus direktiiviga nõutav erieesmärk.

Mis kohtulahendile järgneb?

Võiks eeldada, et kohtulahendile järgneb aktsiisikaupadelt õigusvastaselt kogutud müügimaksu tagastamine. Konkreetses kohtuasjas oli vastavaks summas 1,6 miljonit eurot. Kogu kogutud müügimaks, sealhulgas mitte aktsiisikaupadelt tasutud müügimaks oli üle 17 miljoni euro.
Paraku on eeldus väär. Tallinn on jõudnud juba teada anda, et müügimaksu ei tagastata ning kohtuvaidlused jätkuvad siseriiklikes kohtutes.

Huvitav, kui linn lõpuks nõustub maksu tagastama, kas siis lõpetatakse Tallinnas tasuta transport.