Korrumpeerunud bürokraatide, smuugeldajate ja Talibani võitlejate abil suudavad afgaani põlluharijad säilitada aastast umbes 9000 tonni heroiini jõudmist maailmaturule, kuigi valitsus püüab piirata moonikasvatust.

„Teisi kultuure kasvatades ei saa me piisavalt raha,“ ütles 35-aastane Mohammed Nadir Reutersile. Kahelt aakrile külvatult teenib ta aastas enam kui 3000 dollarit tulu. Kui ta kasvataks samal maal nisu, teeniks ta alla tuhande dollari. Nadir peab osa kasumist jagama Talibaniga, saades sel moel oma põldudele kaitse ning kes leiavad kaubale ostjad.

ÜRO hinnangul on narkootikumide kolm miljardi dollarilisel turul Afganistani osa suur.

Kuigi aastaid on võideldud keelamaks moonikasvatust, on see ikkagi majanduse oluline alussammas. Mullu kasvas oopiumitoodang aastaga 87 protsenti.

Mullu jagas valitsus põllumeestele 10 000 tonni nisuseemet ja 20 000 tonni väetist, et põlluharijad vahetaksid kasvatavaid kultuure. Paljud põllumehed võtsid abi vastu, kuid ei külvanud seda maha.

Mullu oli moonikasvatuse all enam kui 3000 ruutkilomeetrit haritavat maad. Narkootikumide vastase võitluse ministeerium algatas mullu enam kui 500 kriminaalasja farmerite ja ametnike vastu, kes lubasid illegaalset kasvatust.

USA ja Afgaani väed on pommitanud õhust narkolaboreid ja tööstuseid, et lüüa Talibani rahastust.

„Me tahame, et valitsus leiaks meile tööd ja sillutaks teed alternatiivsele põlluharimisele,“ ütles Nadir. „Hea alternatiivi korral ei kasvataks enam keegi moone.“