Võrumaal on mitmeid ettevõtteid mille keskmine netokuupalk ulatub üle 1000 euro. Eesti keskmisest kõrgem töötasu on võimaldanud kodukohta tagasi pöörduda mitmetel inimestel, kes on olude sunnil käinud leiba teenimas nii Soomes, Rootsis, Inglismaal kui ka Austraalias, teatas Võrumaa Arenguagentuur.

Võru maavanema Andres Kõivu sõnul on omavalitsuse ülesandeks luua soodne keskkond ettevõtluse arendamiseks, et siinsed ettevõtted suudaksid konkureerida suuremate linnade ja teiste riikide palgatasemega.

 “Väga hea meel on tõdeda, et Võrumaal on üha enam selliseid ettevõtteid, millede keskmine töötasu on võrreldav näiteks Tallinna keskmiste sissetulekutega”, lisas maavanem.

Kui töötajate palk ei kasva, siis hoogustub inimeste väljaränne ning viie aasta pärast ei ole kohalikel ettevõtetel enam piisavalt kliente ja kümne aasta pärast pole enam ka töötajaid. Kui klientide arv väheneb, kaasneb sellega käibe langus, mis teiselt poolt toob kaasa ka palkade languse, mis omakorda viib klientide kadumiseni.

“Võtmesõnadeks on tootlikkus, efektiivsus ja kaasaegne tehnoloogia”, toob Kõiv välja peamised eeldused palgakasvuks. “Selleks, et sissetulekud ja elatustase saaks tõusta on vaja tõsta tootlikkust ning parim võimalus selleks on investeerida uutesse ja efektiivsematesse tehnoloogiatesse”, lisab Võru maavanem Andres Kõiv.

Maakond vajab ettevõtteid, mis veavad palgakasvu ning elavdavad seeläbi kohalikku majandust. Parem elatustase toob inimesed maakonda tagasi, loob uusi ettevõtteid ning tugevdab kogukonda, leiab agentuur oma teates.