Täna jõudis järg Poola kätte. Nimelt kehtestab Venemaa 1. augustist sisseveokeelu Poola juur- ja köögiviljadele, nagu teatas Venemaa sanitaaramet. Põhjusena tuuakse sedakorda  välja hulgalised ja korduvad dokumentatsiooni ning Venemaal kehtestatud fütosanitaarnõuete rikkumised.

„Need keelud on poliitiline instrument karikatuursel kujul, milles pole mingit majanduslikku motivatsiooni,“ ütles Lobjakas Ärilehele, viidates sellele, et tegemist pole ka oma siseturu kaitsmisega.

Lobjakas märkis, et Venemaa veterinaaramet on juba aastaid tegelenud sellega, et kasutab oma ametivõimu poliitilise instrumendiga vastavalt poliitilistele arengutele.

„Seda eriti just Ida-Euroopa suhtes,“ rõhutas Lobjakas, kelle sõnul tuleb selle ameti tegutsemist vaadata pikas ajalises reas: oli Leedu kriis, oli Gruusia sõda, mil sai keelu gruusia veinide import Venemaale. Venemaa veterinaarameti piitsa on saanud tunda ka Eesti.

„Näiteid on palju. Sellist taktikat on Venemaa viimase kümne aasta jooksul kasutanud korduvalt, kusjuures ameti peaarst ei ole kommentaare andes poliitilist motivatsiooni isegi üritanud ka varjata. Ametlik jutt, mis pressiteadetega välja läheb, on muidugi alati väga faktoloogiline ja poolteaduslik,“ rääkis Lobjakas.

Nüüd on ette võetud Poola.

„Poola on selles kriisis üks entusiastlikumaid ja aktiivsemaid Ukraina toetajaid ja nüüd on järg lihtsalt nende kätte jõudnud,“ viitas Lobjakas põhjusele.

Kes on järgmine?

„Seda võiks ju oletada, aga siin on tegemist pigem signaaliga teistele riikidele, et kui te endale midagi lubate või meile sobimatute avaldustega esinete, võib teiega sama juhtuda,“ ütles Lobjakas.

Tema sõnul on tegemist vastusanktsioonidega Euroopa Liidu sanktsioonidele.

„Võib oodata, et nüüd, kui EL kinnitas Venemaa suhtes uued karmimad sanktsioonid, tuleb Venemaa ka omalt poolt mõne uue käiguga välja. Kuigi Lavrov (Venemaa välisminister Sergei Lavrov – toim.) ütles, et Venemaa ei kavatse seda teha, kuna see ei sobi ühele suurriigile, on selge, et Venemaa oma hoobasid kasutamata ei jäta ega ole nende suhtes ka eriti valiv,“ nentis Lobjakas, kelle sõnul on Venemaal arsenalis varuks nii majanduslikke kui ka militaarseid samme.