Värske majaomanik on uude kodusse kolinud. Klaver ja voodi on paigas, kristall kappi laotud. “Õnn on tulnud õuele!” usub ta ja vaatab aknast välja. Õuel õnne siiski pole, sest ehitusjärgne majaümbrus meenutab rohkem sigade songermaad. “Mis teha?” läheb majaomanik paanikasse. Sellest, mida, kuhu ja kuidas kasvama panna, et tulevikus kodukujunduskonkurssidelt auhindu noppida, pole senisel padulinlasel ja korteriasukal õrna aimugi. Käepäraseim lahendus on minna aiakujundaja jutule.

Aiakujundaja Riho Raudi sõnul saab parima tulemuse, kui arhitekt ja aiakujundaja teevad koostööd juba projekteerimise käigus. Näiteks saab igavalt lageda hoovi vundamendiaugust tuleva pinnasega künklikumaks muuta. Koostöö välistab olukorra, et rõdu, kus hommikukohvi juua ja aeda imetleda, ehitatakse maja põhjaküljele. Või selle, et aia magusaim koht on kingitud garaaÏile. Ka aiavalgustuse saab maja omaga üheaegselt paika panna.

Aiakujundust tasub tellida nii mitmetuhandese kui ka mõnesajaruutmeetrise hoovi tarvis. Raudi sõnul on tehtud ka 36-ruutmeetrise (6x6-meetrine lapike) aia jaoks kujundust. “Kuusteist liiki taimi mahtus ära ja ruumi jäi veel ülegi,” kuulutab ta. Kuni 2000-ruutmeetrise aia kujundusprojekt maksab umbes 10 000 krooni, aga on ka kallimaid projekte. Aiandusspetsialisti sõnul on väikese lapikese korral ka töötasu väiksem.

Detailid paika

Projektiga pannakse paika taime sort, asukoht, arvutatakse välja taimede hulk, nuputatakse, kuhu ja millised tulevad aiateed, kus on ruumi suveköögile jne. Tänapäeval projekteeritakse enamasti arvutis. Kolmemõõt-melisest programmist näeb tellija, kuidas aed tulevikus välja hakkab nägema, ja seda nii suvel, talvel, kevadel kui ka sügisel. Tellija saab ettekujutuse sellest, milline pilt kodu ühest või teisest aknast paistma hakkab.

Projekti tegemise käigus selgub summa, mis aia rajamise eest välja käia tuleb. Soovi korral saab taimi odavamatega asendada. Kindlasti teeb aia rajamise kallimaks see, kui kohe n-ö valmis aeda soovitakse ja suuri puid ostetakse. Kõikide taimede puhul on risk, et need võivad mingil põhjusel surra. Kui suur puu hukkub, on kahju ka selle võrra suurem, hoiatab Raudi.  “Valmis aiaga jääb ära rõõm, mida taimede kasvamist jälgides tunned,” lisab Raudi.

Looduslikud aiad

Puude kasvu oodates saab hõredat pilti täita kõrreliste ja ühe-aastaste taimedega.

Olenevalt sellest, kui hea muld aias on ja kui palju seda tuleb juurde tuua, läheb aia rajamine maksma 150 – 200 krooni ruutmeetri kohta.

Raudi peab ennast vana kooli meheks, kes ei tegele ühe-suve-moeaedade loomisega, kus aiateed tehakse klaasikildudest või aiaskulptuuriks on lehma pealuu. Ta pooldab looduslähedust, et näiks justkui oleks taimed ise kasvanud ja mitte range plaani järgi istutatud.

“Mõni võib küll öelda, et ma pole edumeelne, aga minu meelest jäägu moevärk aiandusnäituste jaoks. Mood tuleb ja läheb, ei saa ju oma aeda üles kiskuda, kui järgmisel aastal trend jälle hoopis midagi muud nõuab,” on Raudi veendunud.

Isehakanud aiakujundaja altminekud


•• Istumisnurk või rõdu tehakse maja põhjaküljele – ei mingit päikest, mitte kunagi!

•• Ostetakse aiakeskustest lõu-nas kasvanud ja äsja sisse toodud taimi, mis ei pruugi meie kliimaga kohaneda. Kui taim on juba korra meil talvitunud, võib hulga kindlam olla, et ta ka järgmised talved üle elab. Külmakindlamad on näiteks Poolast toodud puud-põõsad. Veelgi paremad on aga Eestis kasvatatud.

•• Taimed istutatakse liiga tihedalt ja kasvades tuleb osa neist välja kaevata. Ka võib selline hädaistutus kauni aiaplaani segi lüüa.

•• Ostetakse liiga suured ja vanad taimed, et aed kohe valmis oleks. Suurte taimede puhul on suurem ka nende hukkumise risk.

•• Taimed istutatakse vales järjekorras ja nii võivad algselt väiksed taimed varjutada nii mõnegi dekoratiivsema istiku enda taga.

•• Enne aia rajamist jäetakse tegemata drenaaÏ. Tulemuseks on märg maa, kus enamik taimi ei kasva.

•• Taimed on istutatud maja ümber, aga vihmaveerennid on jäetud panemata. Katuselt voolav vesi ei lase all isegi rohul korralikult kasvada, teistest taimedest rääkimata.