Ta lausus, et 100 kohaga regionaalsete lennukite tarneks on pakkumise teinud Embraer, Bombardier ja Suhhoi, vahendab Läti Delfi.

Neist viimane pakub kõige paremaid garantii- ja täiendavaid tingimusi. Lennukid plaanitakse osta Itaaliast, mistõttu Euroopa Liidu poolt Venemaale rakendatud kaubanduspiirangud tehingut ei mõjuta.

Gauss kinnitas, et vaatamata sellele, et vene päritolu lennukite ost on poliitiliselt väga tundlik teema, põhinevad lennufirma otsused majanduslikel alustel. Ta lisas, et arvestatakse ka sellega, et osa inimesi ei taha nende lennukitega sõita.

Air Baltiku juht kinnitas ka, et avalikkuseni jõudnud plaanid vähendada sihtkohtade arvu 25ni ja lennuparki 17ni, on ühe lennufirma töötaja isiklik arvamus ning seda ei ole ettevõtte juhatus arutanud. Töötaja on töölt kõrvaldatud ning teda kahtlustatakse ettevõtte siseinfo lekitamises.

9. novembril kinnitas Gauss ajakirjanikele, et ei ole mingit plaani Air Balticule vene lennukeid Suhhoi Superjet 100 soetada. Sama kinnitas ta ka järgmisel päeval teleesinemises.

Gauss avaldas täna ka lootust, et Läti parlament toetab valitsuse ostust lennufirmale laenu anda.

Eile otsustas Läti valitsus, et lennufirma investori kaasamise leping allkirjastatakse pärast seda, kui parlament annab oma heakskiidu lennufirma aktsiakapitali lisaraha paigutamiseks. Aktsionäride leping ei puuduta lennukite soetamist.

3. novembril otsustas Läti valitsus toetada konsultatsioonifirma Prudentia Air Balticule leitud investorit. Selleks on Venemaal äri ajav sakslane Ralf Dieter Montag-Girmes. Endise Vene asepeaministri Alfred Kohi väitel on Montag-Girmesil Venemaal palju ärisid, kinnisvarast panganduseni.

Läti riigile jääks õigus 20 protsenti aktsiaid tagasi osta, kui lennufirmale leitakse strateegiline investor.

Varem on Läti meedia kirjutanud, et uue investoriga kaasneb kõrvaltehing vahendada Läti lennufirmale mõned Vene lennukid. Nimelt nõustab Ralf Dieter Montag-Girmes lisaks Bombardieride vahendamisele ka Venemaa ettevõtet Iljušin Finans, mis muu hulgas müüb uusimaid Vene reisilennukeid Suhhoi Superjet 100.

Lennukite ostu tingimused olid plaanis kirja panna aktsionäride lepingus. Ise on potentsiaalne investor kinnitanud, et tema rahapaigutus Air Balticusse ei sõltu kuidagi sellest, kas lennukid ostetakse.

Valitsus otsustas, et riigilt lennufirmale laenu andmise peab heaks kiitma parlament ning seda tehakse tuleva aasta riigieelarve arutluse raames. Kardetakse, et Seim ei pruugi oma heakskiitu investori kaasmaisele ning laenuandmisele anda.

Praegu on Air Balticu peamine aktsionär 99,8% osalusega riik. Mullu oli lennufirma käive 254,18 miljonit eurot ning kasum 10,67 miljonit eurot. Lennufirma lendab Riiast enam kui 60 sihtkohta.