?Koolilapsed, üliõpilased, alustajad, harrastajad,? kirjeldab pea kümme aastat Kuutsemäel vägesid juhatanud Peeter Ilmas suusatajate põhilist koosseisu. Vahel kuuleb Kuutsemäel koguni läti keelt, olenevalt põhjanaabrite koolivaheaegadest kohtab autoparklas ka Soome numbrimärkidega sõidukeid. Detsembrist aprillini katsetab viimaste hooaegade andmete põhjal Kuutsemäe nõlvu ligikaudu 40 000 inimest. Kuutsemäe mäesuusanõlvu opereerib Aivar Riisalule kuuluv Äärmusliku Spordi AS.

Et kasvavale külastajate hulgale vääriliselt vastu tulla, kavandatakse Kuutsemäele kuni 15 miljoni kroonist investeeringut ? seda nii uue nõlva kui ka tõstukisüsteemi tarvis. Kui praegu opereerib keskus peamiselt ankurtõstukitega, siis perspektiivis võidakse külastajaid üllatada Põhjamaade ja Euroopa suusakeskustes levinud tooltõstukiga. ?See on kaugem plaan,? jääb keskuse juht Peeter Ilmas tagasihoidlikuks.

?Mäge pole just palju, aga jalad saab enne Alpide suusareisi ikka soojaks,? kiidab 20 aastat mägesid nühkinud kirevas kostüümis suusataja kodumaist keskust. Praegu on Kuutsemäe suusakeskuses neli nõlva.

Läbi pika ajaloo on Kuutsemäele investeeritud kokku ligi 20 miljonit krooni. ?Lumelauapark on korralik, lumepuudust pole,? särab talveks Tallinnast talvepealinna kolinud lumelaudur. Kurtmist ei kuule ka suusatajatelt. Peeter Ilmase sõnul on taotlus igal aastal külastajatele siiski midagi uut pakkuda. Lähiaastate saavutuste hulka kuulub näiteks automaatikal toimiv mäesuusapileti kontrolli süsteem.

Elektrikulu 150 000 krooni

Nagu paljudes teisteski ärides on põhiliseks kuluartikliks ka suusakeskuse majandamisel eelkõige palgad. Sõltuvalt aastaajast töötab Kuutsemäel 6?30 inimest. Talvehooajal on kuluartikkel number kaks elekter. Kogu keskuse elektriarve talvekuul jääb näiteks 150 000 krooni ringi. Lumevalmistamise kuludest saab eelkõige rääkida hooaja algus- ja lõpuperioodil. Kunstlume tootmise süsteemi arenduses tehakse koostööd Väikesele Munamäele suusakeskuse rajanud Aare Tammega.

Lisaks mäesuusanõlvale tegeleb Kuutsemäega opereeriv Äärmusliku Spordi AS ka sporditarvete hulgimüügiga. Imporditakse mäesuusa- ja lumelauavarustust, seda Rossignoli kaubamärgi all. Kuutsemäega seotud tulud moodustavad firma käibest hinnanguliselt poole. Suveperioodil korraldatakse Kuutsemäel tenniselaagreid, aasta ringi on töös nii külaliste- kui ka puhkemajad. ?Olgugi et neid pole palju, on suurem osa talvisest nädalavahetustest suisa kuude kaupa ette broneeritud,? kommenteerib Ilmas ööbimisvõimalusi.

Kommentaar

Investeering ulatub 15 miljoni kroonini

Aivar Riisalu, Kuutsemäe suusakeskuse opereerija

Ma ei saa öelda, et tänase tegevusega rahul oleksin. Rahulolu tähendab paigalseisu. On rida probleeme, mis on lahendamata, aga mis pole ka otseselt meis kinni olnud. Selge see, et tahame areneda ja täiustuda. Plaanis on suurem suusalaenutuse kompleks ning majutusvõimaluste arendamine. Kavandame ka uut tõstukisüsteemi. Konkreetsetest investeerimisnumbritest on raske rääkida. Number võiks jääda 5?15 miljoni vahele. Kõik sõltub sellest, mis hinnaga tõstuki kätte saame.

Mägi on siiski väike. Olemasolev looduslik ressurss on piiratud, nii on täiustumiseks võimalused eelkõige kvaliteedi ja kulude kokkuhoiu arvel.