Ja tema hinnangul ei tuleks asja värskendada mitte üksnes tehniliselt, vaid ka süsteemi poolt pakutavate teenuste ampluaa võiks olla laiem.

Aivar Sõerd osaleb 7. – 8. juulil Eesti maksuameti delegatsiooniga Bukarestis toimuval Euroopa Maksuametite Organisatsiooni (IOTA) peaassamblee 20. aastapäeva üritusel.

„Milliseid teenuseid e-maksuamet peaks tulevikus pakkuma, ongi Bukarestis toimuva kohtumise üks põhiteemasid. Muuhulgas käsitletakse võimalusi, kuidas maksuameti koondandmebaase kasutada makromajanduslikeks uuringuteks, poliitikakujundamisel ja valitsuste nõustamisel,” selgitas Sõerd.

„Fookuses on ka mõned uued valdkonnad, sealhulgas jagamismajandus, mis on uues IOTA tööprogrammis kirjas. Usun, et Eesti maksuamet on valmis sellisteks uuendusteks ja suudab oma e-maksuameti süsteemi efektiivsemaks muuta,“ lisas ta.

Eesti e-maksuamet väärib Sõerdi kinnitusel esile tõstmist eelkõige selle poolest, et meil olid juba eelmise kümnendi algul olemas maksumaksja elektroonilise teenindamise, eeltäidetud maksudeklaratsioonide ja e-deklaratsioonide esitamise rakendused.

Eestil oli ka võimalus jagada kogemusi offshore-firmade abil tehtud maksupettuste avastamisel. Mõlemad teemad on maksuametite organisatsioonile aktuaalsed ka tänapäeval.

Eesti oli IOTA eesistuja ja Aivar Sõerd organisatsiooni president aastatel 2002-2003, mil käivitus e-maksuamet ja mis pakkus laialdast rahvusvahelist huvi. Eesti eesistumise ajal aastatel 2002-2003 oli organisatsioonil 10 liiget ja 15 alalist liikmesriiki, täna on liikmeid 46. IOTA-l on arvukalt koostööpartnereid tuntud rahvusvaheliste institutsioonide hulgas nagu IMF, OECD ja Ameerika Maksuametite Organisatsioon (CIAT).