2000ndate algul, kui Sõerd maksuametis töötas, kehtis selline kord, et üle ühe miljoni krooni deklareerinud maksumaksjatega võeti ühendust.

"Kõigepealt tänasime keskmisest suurema tulu deklareerimise eest ja ühtlasi palusime nõusolekut selle kohta, kas maksumaksja oleks nõus ka oma deklareeritud tulu suuruse avalikustama," rääkis ta.

Paljud andsid oma nõusoleku ja said ka positiivse meediakajastuse osaliseks. "See praktika kestis palju aastaid, ma ei tea, miks see lõppes," kommenteeris Sõerd.

Sõerdi hinnangul ei muudaks kohustuslik maksutulu avalikustamine maksupettuste osas mitte midagi. "Maksuamet pole tulude avalikustamise seadustamist taotlenud, tulude deklareerimine ongi maksumaksja ja maksuhalduri vaheline asi," leidis ta ja lisas, et kehtivat seadust pole mõtet muuta.

Äripäev pakkus välja idee muuta Eestis maksutulu avalikustamine normiks Soome eeskujul. Sõerd leidis, et see on soomlaste tava ja iseenesest pole selles midagi taunimisväärset, kuna ka ajakirjandus käsitleb neid andmeid tasakaalustatult.