Tänases Eesti Päevalehes kirjutati, et uus koalitsioon plaanib 2018. aastal ümber teha tulumaksuvaba miinimumi süsteemi. Täpne süsteem ei ole veel selgunud, kuid idee on selline, et kui inimene ei teeni kuus üle 500 euro, siis riik tulumaksu ei nõua. Alates 500 eurost hakkab tulumaksuvaba miinimum valemi järgi vähenema, kuni jõuab 1200-eurose palga juures nulli. Sellest summast suurema palga saajatel tuleb maksta tulumaksu kogu teenitud tulu pealt. Tulumaksumäär jääb endiselt 20% peale.

"See on kõige selgem tee madala palga lõksu," kommenteeris plaani Aivar Sõerd. "Kui me vaatame, millises olukorras meie majanuds praegu on, siis üheks suurimaks probleemiks on vähene tootlikkus. Sellest lõksust pääsemiseks on vaja tootlikkust tõsta. Muidu me kaotame konkurentsivõimet eksporditurgudel ja turuosa eksporditurgudel."

"Selleks, et tootlikkust tõsta, tuleb investeerida inimestesse. Ehk tegeleda haridusprobleemidega, investeerida uutesse tehnoloogiatesse, soetada ja rakendada kaasaaegset tarkvara. Kuid kogu selle tehnoloogia juhtimiseks on vaja kõrgema kvalifikatsiooniga töötajaid ja kõik need töökohad, mis käitlevad kaasaaegset tehnoloogiat on kõrgepalgalised. Kui me hakkame suuremat lisaväärtust loovaid töökohti päris tuntavalt kõrgemini maksustama, siis me liigume täpselt vastupidises suunas, kuhu on vaja liikuda. Me jäämegi madalate palkade lõksu," ütles Sõerd.

Kui me hakkame suuremat lisaväärtust loovaid töökohti päris tuntavalt kõrgemini maksustama, siis me liigume täpselt vastupidises suunas, kuhu on vaja liikuda. Me jäämegi madalate palkade lõksu.

"Palgaskaala madalamas astmes võib tõesti makse langetada läbi maksuvaba miinimumi tõusu läbi, aga selge on see, et alates 1200 eurosest kuupalgast üles poole jäävadki need töökohad, mis loovad kõrgemat lisandväärtust. Meil on vaja soodustada just nende töökohade loomist. Sellise maksusüsteemi muudatusega kindlustame enda jäämise madalate palkadega majanduse lõksu."

Küsimusele, kas 1200 euro piiri edasi lükkamine ei parandaks pakutud ideed, vastas Sõerd eitavalt. "Kogu konseptsioon on tagurlik. Siin ei aita see, kas piiri tõsta või mitte. Kogu ideoloogia lähtub IRL-i valimislubadusest, mis ei saanud valijate toetust. See on täpselt see valimislubadus võimendatud kujul," sõnas Sõerd.

IRL-i 2015. aastal tehtud valimislubadus puudutas tulumaksu reeglite muutmist nii, et kuni 500 eurot kuus teeniv töötaja oleks tulumaksust vabastatud ja 500–846 eurot teenivatel töötajatel oleks tänasest suurem maksuvaba tulu. Kuid lisatud oli ka vastuseis astmelisele tulumaksule. "Sellega tahetakse rohkem teenivaid inimesi maksustada progresseeruvalt kõrgema maksumääraga. See pärsib inimeste motivatsiooni rohkem teenida, sest mida rohkem inimene teenib, seda suurema osa oma tulust peab ta ära andma," seisab erakonna programmis.