Tamm rääkis, et tuleb olla ettevaatlik: rohkem võlakirju ja vähem aktsiaid. „Esimest korda elus ostsin ka ise Euroopa riikide võlakirju,” ütles Tamm. Jäi mulje, et isegi kui Gild peab mingeid kaotusi taluma, midagi hullu siiski lahti ei ole. Firma on kriisile reageerinud kiiresti ja adekvaatselt. Ma ei tea, kas Tamm ajas mulle lihtsalt udu, pettis tollal veel ka ennast, jättis lihtsalt osa asju rääkimata või ei teadnud ka ise, kui hulluks asjad lõpuks lähevad.

Selle looga seoses meenus mulle aeg, kui LHV pauguga lõhki läks. Siis olid omad „pahad” (Rain Lõhmus, Kristjan Lepik) ja omad „head” (Rain Tamm & Co). Viimati nimetatud alustasid puhtalt lehelt. Tegid Gildi. Jätsid LHV ja selle määritud maine seljataha. Saatuse irooniana on nüüdseks aga rollid vahetunud. Rain Tamm ja Tõnis Haavel peavad pidevalt tegelema sekelduste klaarimisega. On selgunud, et mehed on Eesti rikkurite raha suvaliselt mööda ilma laiali loopinud. Gild pidi privaatpangandusega tegelemise lõpetama. Tõnis Haavel lahkus Gildi fonde juhtimast.

Tollased „pahad” on aga muutunud „headeks”. Kristjan Lepik on tunnustatud investor, portaali Tark Investor looja ja tuntud kommentaator.

Rain Lõhmus aga on Eesti noorima panga, tänavu litsentsi omandanud LHV Panga nõukogu esimees. LHV pensionifondid saavad samal ajal tublisti kiitust. Need fondid näitavad parimaid tulemusi. Kriisi ajal on hästi opereeritud. Investeeringud on targalt tehtud. Kes teab, äkki teenib LHV kunagine skandaal omalaadse paradoksina praegu LHV fondide huve? Määritud renomee tõttu hakkasid investorid siis ju LHV-st mööda vaatama või sealt välja tõmbuma. Aga võib-olla just tänu sellele, et buumi tipus ei tulnud LHV-sse enam nii palju uut raha, jäi ka mõnigi riskantsem investeering tegemata, mis praegu lubab omakorda näidata ilusamaid graafikukõverusi. Huvitav, kas LHV pensionifondide juht Andres Viisemann, kes on tüürinud oma fondid Eesti parimate tulemusteni, mõtleb vahel, milline võis olla saatuse vingerpussi mõju tema tulemustele?

Gildi ja LHV lugu on aga ka näide sellest, kui lühike on mälu. Kui lihtsalt võib ratas pöörata. Kes täna kullas, see homme mullas. Ja vastupidi. See seos kehtib ka eelmise nädala Swedbanki pensionifondide ja nn rämpsvõlakirjade skandaali kohta. Nüüd oleme kõik nii targad, et „kurat, Swedbank on meie pensioniraha rämpsu alla huugama pannud”. Kaks-kolm aastat tagasi oli see „rämps” aga tublid Eesti firmad. Majanduse kasvatajad. Töökohtade loojad. Aasta ettevõtjad.