Euroopa Liidu nõukogu laiendas sanktsioonide alla kuuluvate isikute nimekirja esmaspäeval 13 inimese võrra. Nimekiri oleks võinud olla ka pikem, rääkisid Vedomostile investeerimispankur, kes on tuttav suuremate Vene ja Euroopa nafta- ja gaasifirmade juhtidega, Gazpromile lähedal seisev isik ja ühe Euroopa nafta- ja gaasifirma esindaja. Euroopa partnerite nõudmisel eemaldati aga Milleri nimi sanktsioonide nimekirjast, väitsid allikad Vedomostile.

Investeerimispankuri sõnul sattuti nimekirja koostamisel Euroopa nafta- ja gaasifirmadele. Need pöördusid aga oma riikide poliitikute poole Milleri nimekirjast välja jätmiseks, motiveerides seda sellega, et sanktsioonid raskendavad tõsiselt tööd Vene partneriga.

Ühe Euroopa nafta- ja gaasifirma esindaja märkis, et Milleri esialgsest nimekirjast eemaldamiseks tuli teha suuri jõupingutusi. „Isegi ennast võimudele kuuldavaks teha polnud lihtne, oli vaja teha hulk telefonikõnesid, et reaktsioon saavutada,“ ütles allikas Vedomostile. Allika sõnul astusid Milleri kaitseks välja Saksa, Prantsuse ja Itaalia nafta- ja gaasifirmad.

Isiklikud sanktsioonid firmade juhtide vastu ei mõjuta kuidagi firmasid endid ega takista Euroopa või Ameerika partneritel nende inimestega läbirääkimiste pidamist ja kokkulepete allkirjastamist. Siiski on piiratud sanktsioonide alla kuuluvate inimeste liikumisvabadus. Nad ei saa sõita Euroopasse ja see tuleb koostööle kahjuks, rääkis üks allikas Vedomostile.

Euroopa saab kolmandiku vajalikust gaasist Venemaalt. Gaasiturg sõltub aga tugevalt firmade juhtide isiklikest läbirääkimistest, rääkis Venemaa rahvusliku energiajulgeoleku fondi direktori asetäitja Aleksei Grivatš. Enamik Euroopa firmadest püüavad praegu lepinguid Gazpromiga üle vaadata, mistõttu käivad intensiivsed läbirääkimised. Euroopa Liidu sanktsioonid Milleri vastu raskendaksid neid läbirääkimisi, oleks vastureaktsioon ja Gazprom ei tuleks vastu.