Miks usub Venemaa valitsus, et nafta hind on järgmisel aastal keskmiselt 50 dollarit barreli eest? Maailma suurimad nafta- ja gaasitootjad ei kavatse tootmises tagasi tõmmata. USA teeb seda täiega. Venemaa ise samuti. Saudid tõmbavad oma kõrbe täiesti kuivaks. Turule siseneb taas Iraan. Nafta hind on täna alla 40 dollari. Ei ole mingit indikatsiooni, mis viitaks, et nafta tootmine väheneks. Kõik töötavad meeleldi selle nimel, et toimuks ületootmine.

Venemaa järgmise aasta eelarve on tehtud arvestades, et nafta hind on kesmiselt 50 dollarit barreli eest. 2015. aasta eelarve tehti teadmises, et barrel maksab 80 dollarit. Riik pidi poole aasta peal eelarvet oluliselt kohendama, arvestades siis 60-dollarilise naftahinnaga. Juba peagi oli nafta hind veel 20 dollarit odavam. Kas Venemaa ei ole midagi õppinud? On targem valmistuda kehvemaks stsenaariumiks.

Täna on inflatsioon riigis 15%. Järgmisel aastal eeldatakse, et see jääb 6,5 ja 7% vahele. Kui naftabarreli hind kukub alla 30 dollari, siis mõjutab see kindlasti negatiivselt ka rublale. Import muutub kallimaks. Kui Venemaa tootjad ei suuda seda ise katta, siis peavad nad kulutama eurode ja dollarite eest ostetavate kaupade peale rohkem rublasid kui enne. Nõrgem valuuta tõstab inflatsiooni.

Rubla ja nafta käivad käsikäes ehkki naftal läheb tihti kehvemini (suuremad langused) kui rublal.

Putini parem käsi Andrei Belousov ütles eile, et valitsus on teadlik, et nafta hind ei tõuse võib-olla enam kunagi üle 50 dollari barreli eest. „Meil on alust arvata, et selline olukord võib kesta veel mõnda aega," ütles mees, viidates alla 40-dollarilisele naftahinnale.

Miks siis teha eelarve, milles on arvestatud 50-dollarilise hinnaga?

Hea uudis Venemaale on see, et nad ei lähe pankrotti. Neil on 350 miljardi dollari ulatuses reserve. Eelpool räägitud defitsiit moodustaks sellest vaid 10%. Valitsus on paika pannud ka välisvõlalimiidi, mis on 55,1 miljardit dollarit.