Videoteenuste reguleerimise seaduseelnõu, mille valmistas ette MKS, esitati riigiduumale 25. novembril. Dokument keelab välismaalastel omada audiovisuaalseid teenusepakkujaid professionaalse sisuga, mille igapäevane auditoorium ületab kuu jooksul 100 000 kasutajat, vahendab RIA Novosti.

MKS-ist teatati varem, et YouTube’ile uued reeglid laienema ei hakka, sest kogu sisu on seal kasutajate oma, mitte professionaalne.

„Mõiste „audiovisuaalse teenuse organiseerija“ alla langeb ka YouTube, kuhu kasutajad panevad muu hulgas üles oma toodetud sisu… Seaduseelnõu vastuvõtmine võib viia YouTube’i lahkumiseni Venemaa territooriumilt,“ öeldakse Kommersandi tsiteeritud MKS-i õiguskomitee värskes hinnangus.

Seaduseelnõu väljatöötamisega kursis olev Kommersandi allikas selgitas, et YouTube’i pannakse üles nii professionaalset kui ka kasutajate sisu, aga meetodit ühe teisest eraldamiseks ei ole.

Allikas lisas, et praegu on YouTube’i omanikul Google’il Venemaal olemas serverid, et MKS-i nõudmisi täita, kuid nüüd tuleb luua täiendav infrastruktuur.

Venemaa kommunikatsiooni- ja sideministri asetäitja Aleksei Volin lükkas hiljem Kommersandi väited ümber, teatades, et videoteenuste pakkujate tööd reguleeriv seaduseelnõu ei laiene YouTube’ile. Kuigi YouTube’is on ka professionaalset sisu, on see Volini sõnul spetsialiseerunud kasutajate materjalidele, mida uued reeglid ei puuduta.