Aknabuumi põhjusteks peavad firmad nii pankade 0-protsendilist liisinguintressi kui ka firmade sooduskampaaniaid, mis on langetanud plastakende hindu kuni viiendiku võrra.

“Järjekorrad on meil väga pikad. Kui tavaliselt on 2-3 nädalat, siis praegu on see juba kuni viis nädalat,” ütles AS Rehpoli juhataja Rain Raitar.

Raitari sõnul pakkusid nad ettevõtte 10. aastapäeva puhul plastaknaid 20 protsenti tavahinnast odavamalt. Viiendiku võrra madalam hind tõi kaasa nii palju soovijaid, et tellimuste täitmine venis viie nädala pikkuseks. Tema sõnul toimub Eestis praegu akende hinnaralli, mis on langetanud pakkumised peaaegu omahinna tasemele. Suve saabudes peaks see aga lõppema ja hinnad kerkivad uuesti.

AS Vesmonti müügikonsultant Kaja Kaupmees põhjendas madalaid hindu sellega, et talvel ja varakevadel, kui keegi ei taha aknaid osta, peavad kõik pakkujad hindu langetama. Mõõnaperioodil pakuvad ettevõtteid aknaid kas või nullprotsendise juurdehindlusega, et inimestele tööd kindlustada.

“Soojal ajal tahavad aga kõik aknaid vahetada ja siis võib akende eest ka kõrgemat hinda küsida,” lisas Kaupmees.

“Meie valmistume õigeks buumiks, mis peaks kahe kuu pärast pihta hakkama. Siis võiksime tööd teha ööd ja päevad läbi, et tähtaegadest kinni pidada,” ütles plastaknaid pakkuva OÜ Lawrence omanik Kaupo Kees.

Keesi sõnul võivad inimesed aknaid vahetada aasta läbi. Ka talvel on see soojema ilmaga võimalik, sest aken on eest ära vaid tund aega.

“Akende ostmise järelmaksu pakume 0-protsendiga eelmise aasta novembrist alates. Tänaseks on seda võimalust kasutanud umbes 600 klienti,” ütles Hansapanga väikefinantseerimise osakonna haldur Eric Puulmann.

Puulmanni sõnul tuleb kliendil maksta lepingutasu, mis jääb 100 ja 200 krooni vahele. Lepinguperioodiks on harilikult aasta ja kliendi omafinantseering ehk ettemaks on 20-30 protsenti akende maksumusest. Klientidele kehtivad samad tingimused mis väikefinantseerimise taotlejatele – minimaalne netosissetulek peab olema 3500 krooni. Akende ostmisel kehtib aga 2000-kroonise netosissetuleku nõue.

Sampo panga turundusdirektori Ranno Pajuri sõnul sobib akende ostmiseks väikelaen. See tähendab, et kliendiga kokkuleppel ja tema võimalusi arvestades määratakse krediidilimiit ja sõltuvalt tagasimakseperioodi pikkusest määratakse igakuine kuumakse.

“Inimene peab arvestama sellega, et aastase tagasimakseperioodiga ostetud asi on tema jaoks umbes 10 protsenti kallim,” lisas Pajuri.

Intress sõltub Pajuri ütlusel tagatiste olemasolust ja ka sellest, kui pikaaegne klient ta on olnud. Väikelaenu aastaintress on Sampos 13-19 protsendi vahel.