Eile avas Eesti üks juhtivaid aknatootjaid Parmek Mõigus uue 13 miljonit krooni maksnud aknatootmisliini, mis võimaldab toota puit- ja puitalumiiniumaknaid senisest kaks korda enam.

"Eestis vajab umbes 70 protsenti hoonete akendest väljavahetamist," ütles Parmeki tegevdirektor Rein Pruuli. Uus liin võimaldab tema sõnul alandada toodangu omahinda ja suurendada käivet.

Parmeki konkurentideks Eesti aknaturul on praegu plastakende tootjad. Saja töötajaga firma turuosa Eestis on 15 protsenti. 75-80 protsenti toodangust jääb Eestisse, ülejäänu läheb Lätisse, Leedusse, Venemaale, Valgevenesse ja Soome. Kolmandik Parmeki akna tellijaist on eraisikud.

"Elatustaseme tõusuga kasvab ka elanike ja firmade vajadus kvaliteetsete kaheraamiliste puit- ja puitalumiiniumakende järele, mis on hästi sooja- ja helipidavad," leidis Pruuli.

Parmeki moodustasid 1990. aastal Mõigu KEK ja Soome firma Parma moodulvannitubade tootmiseks. Praegu toodab firma aknaid ja kuulub täielikult Soome firmale Fenestra, mis omakorda kuulub rahvusvahelisse ehituskontserni Paloheimo.

Parmek prognoosib tänavuseks käibeks 50 miljonit krooni ja toodangumahuks 29 000 ruutmeetrit aknaid. Täisvõimsusel töötava tehase 1998. aasta käibeks prognoosivad firma juhid 90 miljonit krooni.

SIRJE NIITRA