Sõnasõda Kreeka ametnike ja laenuandjate vahel kõigutavad finantsturge, kuid Bloombergi poolt küsitletud 15 aktsiaanalüütikust mitte üksainus ei ole langetanud ootuseid, kus võiks olla aktsiaturg aasta lõpus. Kõik näevad ette vaid tõusvaid aktsiate hindu. Šveitsi suurpank UBS isegi tõstis sel kuul börsitõusu ootust, viidates oodatust paremale ettevõtete kasumikasvule ja majanduse paranemisele.

Analüütikud prognoosivad juba kolmandat aastat jutti ettevõtetele 10 protsenti ületavat kasumikasvu. Euroopa Keskpanga majanduse elavdamise pakett avaldab mõju. Aktsiaanalüütikud prognoosivad, et Kreeka teema on ajutine. USA suurpanga Bank of America investorite küsitlus näitas, et piirkond on jätkuvalt aktsiatesse investeerijate soosingus. Kõige optimistlikum on USA suurpank CItigroup, kes prognoosis, et Euroopa lai aktsiaindeks Stoxx Europe 600 indeks tõuseb sel aastal aasta lõpuks 17%.

„Kreekal ei ole reaalset mõju Euroopa majandusele, kuna ta on nii väike,“ ütles LLB Asset Managementi fondijuht Christian Zogg. „Ettevõtete kasumikasvu hoog on see, enne kui meil oli aktsiaturu taandumine aprilli keskpaigast. Nägime esimesi märke, et Euroopa saab tulu odavamast eurost. Me ei näe põhjust, miks see ei peaks samamoodi jätkuma.“

Tants Kreeka ümber on langetanud Euroopa aktsiaturu kitsamat Euro Stoxx 50 indeksit aprilli keskpaigast 10 protsenti. Esmaspäeval tegi börsibaromeetri näit nelja kuu madalama taseme. Teisipäeval kosusid veidi aktsiate hinnad pöörates tähelepanu neljapäeval toimuvale EL rahandusministrite kohtumisele. Kuu lõpus saab läbi Kreeka abipakett.

Bank of America uuringust selgus, et Euroopa fondijuhid on suurendanud raha osakaalu fondi varades kuue aasta kõrgeimale tasemele. Varem, kui aktsiate osakaal on olnud nii kõrge, on aktsiate hinnad järgmisel kolmel kuul tõusnud.

Seevastu aktsiate kauplejad näevad ees karmimaid aegu. Aktsiaindeksi Euro Stoxx 50 volatiilsus ehk kõikuvus ennustab 23% börsi kukkumist.

Investorid võivad kanda aktsiatega suuremaid kahjumeid, kui Kreeka ja laenuandjad ei jõua kiiresti kokkuleppele, arvas Nomura Internationali strateeg Withold Bahrke.

„Siin läheb kuumemaks,“ ütles Bahrke. „Kui käes on juuli ja kokkulepet ei ole, siis ma ootaksin Euroopa varade vastikut kõikumist. See mõjutab ka keskpankasid ja seda, kuidas USA keskpank arutab väliste mõjude üle. See on Euroopa varadele otsustav.“

Genfis tegutseva panga Lombard Odieri strateeg Samy Chaar ei ole vähendanud müügilaine käigus Euroopa aktsiate positsioone, kuna on kindel, et Kreeka jõuab kokkuleppele. Kreeka lahkumine euroalalt oleks liiga suurte tagajärgedega, et rahaliit saaks lasta sellel juhtuda.

„Tuleb mitte kedagi mitterahuldav ebameeldiv kokkulepe, kuid lepe tuleb,“ arvas Chaar, kelle pank juhib 173 miljardi dollari ulatuses varasid. „Kui jõutakse kokkuleppele, siis tuleb börsiralli. Kui Kreeka ära unustada, siis oleme Euroopaga rahul nii majanduse ja ettevõtete aktiivsuse osas.“