Läinud nädalal enam kui kahekordistasid riskifondid kulla tõusupanuseid, kuid alles kolme nädala eest olid nad veendunud kulla languses enam kui kunagi varem. Fondid, mille osakuhind liigub sarnaselt kulla hinnale, on taas pälvinud investorite raha. Selliste fondide maht on kasvanud aastaga 3 miljardi dollari võrra.

Kuld ei pälvinud investorite tähelepanu mullu Pariisi terroriaktide ega ka Kreeka päästeläbirääkimiste jandi ajal. Seekord on mure allikaks üleilmsed finantsturud ja Citigroupi analüütikute arvates toetab see kulda. Läinud nädalal tõstsid Citigroupi analüütikud eesotsas Ed Morsega 2016. aasta kulla hinnaprognoosi.

„Inimesed muutuvad makromajanduslikest ja geopoliitilistest riskidest teadlikumateks,“ ütles State Street Global Advisorsi kullainvesteeringute juht George Milling-Stanley. See varahaldusmaja juhib 2,4 triljoni dollari väärtuses investeeringuid. „Moest läinud asjad võivad taas moodi minna. Kuld on väga hea ost riskide vähendamiseks. Arvan, et inimesed hakkavad väga ettevaatlikult vaatama oma riskipositsioone.“

Mullu kukkus kulla hind 10%, sest investorid kartsid Föderaalreservi esmast intressitõusu alates 2006. aastast. Detsembris tuli see intressitõus ära. Kõrgem intressitase vähendab kulla sära, kuna see alternatiivne investeering ei paku positiivset rahavoogu.

Kulla selle kuu atraktiivsus on osalt tingitud investorite portfellide rebalanseerimisest,“ ütles Stifel Nicolausi turustrateeg Florham Park. „Kulla ostmine 1000 dollari lähedal on oluliselt mõistlikum kui 2000 dollari juures ostmine.“

Citigroup tõstis kulla 2016. aasta hinnasihti 7,5% võrra 1070 dollarile. Turumöll toetab sel kvartalil kulda, kuid aasta edenedes lõpetab kallim dollar kulla ralli, kirjutasid analüütikud.

Detsembris langes kulla hind viie aasta madalamale tasemel. USA stagneerunud inflatsioon ja kallim dollar vähendasid kulla kui väärtuse säilitaja nõudlust.