„Osade pankade puhul võib olla vajalik nende ajutine natsionaliseerimine hõlbustamaks nende ümberstruktureerimist,“ ütles eile endine Föderaalreservi juht Alan Greenspan, laissez-faire kapitalismi kauaaegne eeskõneleja.

Greenspani sõnul võib (ajutine) natsionaliseerimine olla finantssüsteemi stabiliseerimise allesjäänud võimalustest vähim halb. Mõnevõrra paradoksaalne, kuid USA-s on natsionaliseerimise kasuks viimasel ajal rääkinud pigem vabariiklased (parempoolsed).

Vabariikliku partei esindajast senaator Lindsey Graham ütles ajalehele Financial Times, et tuleks vaadata kaugemale kui üks sõna (natsionaliseerimine kõlab Ameerika kultuuris ülihalvasti). „Pole tähtis kuidas sa midagi kutsud, aga me ei saa enam finantseerida zombisid ilma võimaluseta neid kontrollida,“ ütles Graham.

Greenspani sõnul võiks ajutine natsionaliseerimine aidata riigil paremini kindlaks teha, millised on halvaks läinud varad ja liigutada halvad varad spetsiaalselt selleks otstarbeks loodud „halba panka“. Sellisel juhul ei peaks riik muretsema selle üle kuidas halbu varasid hinnastada. Kui riik loob "halva panga" ja siis ostab kommertspankadelt nende halvaks läinud varad, tekib paratamatult vaidlus, mis nende varade hind ikkagi on.

Ka president Obama on ettevaatlikult andnud mõista, et eelistab nn Rootsi mudelit Jaapani mudelile. Rootsi riigistas 1990. aastate alguses ajutiselt oma pangad, tegi need puhtaks, struktureeris ümber ning müüs hiljem pangad uuesti maha. Jaapanlased valisid kaudsema tee, ei natsionaliseerinud, andsid oma pankadele garantiisid ja laene, püüdes samal ajal kõrvalseisjana neid ümberkorrastada.