„Aasta algus oli kütuseturul vägagi huvitav, sest jaanuarikuus püstitasid pea kõik meie tanklad müügirekordeid,“ sõnas Alexela Oil juhatuse esimees Ain Kuusik pressiteenistuse vahendusel.

„See asjaolu tulenes aga klientide soovist osta kokku suuremal hulgal soodsat kütust, seda enne veebruarikuu aktsiisitõusu. Aktsiisitõusu järel on müüginumbrid märkimisväärselt langenud. Seda ilmestab ajalooline olukord, kus diislikütust deklareeritakse müügiks juba kolmandat kuud vähem kui bensiini,“ kirjeldas ta.

„Eesti Õliliit on koostöös kütusemüüjatega peagi avaldamas täpsema ülevaate, kui suur on olnud aktsiisitõusu-järgne maksukadu, tulenevalt transpordisektori tankimiste suundumisest Lätti ja Leetu. Vedajate esindajad ja kütusemüüjad on aga kinnitanud, et veokid tangitakse võimalusel väljaspool Eestit,“ viitas Kuusik transpordisektori kasvavale väljumisele Eesti kütuseturult.

"Seetõttu on tõenäoline, et oma rutaka aktsiisitõusu peab Valitsus ebaõnnestunuks kuulutama ning leidma uusi allikaid paigalseisva majanduse käigushoidmiseks. Rõõmustada saab vaid lõunanaabrite üle, kelle majandust suuremad aktsiisilaekumised nüüd toidavad," lisas ta.

Süvenevaks mureks on ka märkimisväärne kasv raske kütteõli müügimahtudes. „Seda, et rasket kütteõli ka veokitesse tangitakse, võib ilmselgeks pidada: jätkuv kütteõli müügimahtude kasv ajal, mil välistemperatuurid soojenevad, ei anna alust arvata, et kütteõli vaid kütmiseks kasutatakse. Riigi otsus keelata erimärgistatud diislikütuse kasutamine kütmisel – on toonud aktsiisilaekumiste languse nii kütteturul kui ka transpordisektoris, kus nüüd kasutatakse aina enam ülimadala aktsiisimääraga rasket kütteõli,“ kirjeldas Kuusik.

Autogaasi müügimahtude osas on iga kuu näidanud jätkuvat mahukasvu, võrreldes möödunud aastaga. „Kui gaasitanklate võrk on Eestis juba piisavalt suur, siis aina enam oleme tähelepanu pööramas gaasiseadmete paigaldamise korraldamisele,“ rääkis ta ettevõtte plaanidest.

Alexela esimese kvartali kasumiks kujunes miljon eurot.