Alanud kampaaniaga loodetakse tõsta inimeste teadlikkust erineva energiaklassiga kodumasinate kohta ning juhtida tähelepanu säästlikuma tarbimise võimalustele.

Kodumasinate energiamärgistus on kõikjal Euroopa Liidus kehtiv ning annab tarbijatele võimaluse ilma keerukatesse valemitesse ja tehnilistesse näitajatesse süüvimata saada aru, milline kodumasin on energiasäästlikum ning milline mitte. "Meie kampaania eesmärgiks on teavitada ka Eesti tarbijat märgistuse olemasolust ning juhtida inimeste tähelepanu märgistuse praktilisusele," kirjeldab kampaania eesmärke Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni peadirektor Urmas Leitmäe.

"Alates eelmisest suvest on kõigil kodumasinate (s.o. külmikute, nõudepesumasinate, pesumasinate ja trummelkuivatite) maaletoojatel kohustus märgistada iga toode vastava energiaklassi tähisega (A, B, C, D, E, F, G) ning igal tarbijal on õigus nõuda sellise märgistuse olemasolu." A on kõige säästlikum energiaklass ning G kõige vähemökonoomne klass.

Energiamärgistus annab tarbijaile lisaostukriteeriumi hinna kõrval. "Tarbijal peab olema selge viis teada saada, milline kodumasin tarbib rohkem elektrit ja vett ning milline masin töötab vaiksemalt," märkis Urmas Leitmäe. Energiamärgistus annab ka praktilist kasu, sest kui kasutada kodumasinaid intensiivselt, võib energiasäästlikkus tulevikus anda ka reaalset rahalist säästu, kuid vähem oluline pole energiasäästliku ehk loodusthoidva mõtteviisi toetamine.

Samuti annab energiamärgistus kodumasina potentsiaalsele ostjale võimaluse kodumasinaid omavahel võrrelda. "Kodumasinate müüjatele esitatud nõue märkida külmikutele, pesumasinatele, nõudepesumasinatele ja trummelkuivatitele energiatarbimisklass, aitab kaitsta Eesti turgu arengumaade jaoks toodetud ning muidu liiga kõrge energiakuluga kodumasinate eest," lisas Leitmäe.

"Täna võib kahjuks väita, et suurem osa eesti inimestest veel masinate energiasäästlikkusele ei mõtle, pigem on tähtsamaks kriteeriumiks toote letihind," lausus Kodumasinate Maaletoojate Ümarlaua juhataja Andres Kesker Electroluxist. "Kui aga inimesed arvutama hakkaksid, võib mõnel juhul A klassi pesumasin vähendada perenaise aastaseid kulusid sadade kroonide ulatuses võrreldes C või D klassi samaväärse pesumasinaga."

Kampaaniat rahastab Taani valitsus. Taani riik korraldas samalaadse kampaania viis aastat tagasi.