DAVOS. Maailma juhtivad poliitika- ja äritegelased kogunesid eile Shveitsi suusakuurorti Davosi iga-aastasele Maailma Majandusfoorumile, kus sel aastal keskendutakse Euroopa ühisraha plaanidele ja Lähis-Ida rahule.

Organisaatorite poolt maailma tähtsaimaks ärikohtumiseks nimetatud foorum toimub juba 27. aastat järjest, kestab nädal aega ning toob lumistesse Alpidesse seekord kokku umbes 2000 riigi- ja ärijuhti.

Tänavune foorum paneb suurt rõhku tehnoloogilistele probleemidele, toimudes tegelikult deviisi "võrguühiskonna ülesehitamine" all. Sellele temaatikale on pühendatud terve rida istungeid, kus arutatakse arvutivõrkude, küberruuumi ja tehnoloogiaküsimusi. Teiste seas peaks foorumi külaliste ees seda teemat tutvustama Microsofti arvutifirma juht Bill Gates.

Kuni 4. veebruarini kestvast foorumist võtavad osa Lähis-Ida rahu võtmefiguurid - palestiinlaste liider Yasser Arafat, Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ning Egiptuse presdident Hosni Mubarak. Foorumi töös osaleb Euroopa komisjoni president Jacques Santer ning Venemaa peaminister Viktor Tshernomõrdin. Hulganisti on rahandusringkondade juhtivaid tegelasi nagu Prantsuse Panga president Jean-Claude Trichet ning Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Yves-Thibault de Silguy. Kohal on samuti USA aserahandusminister Lawrence Summers ning Jaapani Panga asepresident Akira Nagashima.

ürtust austavad oma kohalviibimisega uus üRO peasekretär Kofi Annan ning USA Esindajatekoja spiiker Newt Gingrich. Gingrich peaks esinema pühapäeval esimese suurema avaliku sõnavõtuga alates 1994. aastast, mil ta valiti oma ametikohale.

Euroopa ühisraha ning Lähis-Ida temaatika kõrval on foorumil taas olulisel kohal Venemaa probleemid ning peaminister Tshernomõrdinile lisaks on oodata Jeltsini personaliülema Anatoli Tshubaisi kohalesaabumist. Varem sõnakalt oma osavõtusoovist teatanud erukindral Aleksandr Lebed foorumile ei sõida, sest kavatseb veebruari algul teha eravisiidi Prantsusmaale.

Sündmust kajastab umbes 300 ajakirjanikku.

AFP/Reuter/ETA