Statistikaameti teatel kallinesid kaubad aastaga ühe protsendi, samas kui teenused odavnesid 0,9%. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad tõusid eelmise aasta augustiga võrreldes 0,7% ja mittereguleeritavad hinnad 0,3%.

2015. aasta augustiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim nii alkohoolsete jookide kui ka tubaka 7,8% kallinemine, mille peamine põhjus on uute aktsiisimäärade rakendumine sel aastal, teatas statistikaamet.

Suurem mõju indeksile oli veel elektri, soojusenergia ja kütte 5,2% odavnemisel, millest kolm neljandikku andis 9,5% odavnenud soojusenergia.

Aastataguse ajaga võrreldes oli diislikütus 3,2% kallim ja bensiin 5,4% odavam. Aastaga on toidukaupadest enim odavnenud väherasvane piim (12%) ja täispiim (9%) ning kallinenud töödeldud puuvili (27%) ja suhkur (24%).

Kui mitte arvestada 2015. aasta mais olnud 0,1 protsendi suurust inflatsiooni, on tänavu augustis inflatsioon kahe aasta esimene. Kõigil teistel kuudel 2014. aasta juunist alates on hinnad varasema aastaga võrreldes langenud.

Juuliga võrreldes kasvas tarbijahinnaindeks statistikaameti teatel 0,1%.

Juuliga võrreldes oli augustis tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja toidu 1,4% odavnemine, mille põhjustas köögivilja 12% ja puuvilja 6% sesoonne hinnalangus. Suuremat mõju indeksile avaldas veel rõivaste ja jalatsite laialdaste soodusmüükide lõppemine ning tubakatoodete 4,8% hinnatõus.