“Loodan, et Eesti inimesed pole mitte rohkem jooma hakanud, vaid kasv tuleb salaalkoholi arvelt,” ütles Äripäevale Eesti Viina Liidu juhatuse esimees ja alkoholiturul kindlalt kolmandat kohta hoidva Onistari juhatuse esimees Aleksander Skoblov.

Eelmisel aastal müüs Liviko Eesti siseturul 5,3 miljonit liitrit kanget alkoholi, millega säilitas oma turgu valitseva ettevõtte positsiooni. Eriti suur oli Liviko edasiminek detsembrikuus, mil ettevõte müüs kanget alkoholi üle 250.000 liitri rohkem kui aasta tagasi samal ajal.

Skoblovi sõnul saavutas Liviko nii suure tõusu eelkõige odava hinnaklassi viina arvelt. Teise firmana suutis eelmisel aastal rohkem müüa veel Ofelia, kes läks Skoblovi sõnul aasta esimesel poolel kaasa Liviko odava Laua Viina aktiivse müügiga. Teiste tootjate odavate viinamarkide pooleliitrised pudelid on poeletil 5-10 krooni võrra kallimad, märkis Skoblov.

Liviko turundusdirektor Janek Kalvi sõnul õnnestus ettevõttel suurendada turuosa kange alkoholi osas 33,2 protsendi pealt 51,9 protsendini. Liviko eelmise aasta käive oli 539 miljonit krooni ja kasum auditeerimata andmetel 36 miljonit krooni.

Nagu 2001. aastal, nii oli ka lõppenud aastal müüginumbrite poolest teisel kohal Ofelia, mille kange alkoholi müük siseturul oli 1,6 miljonit liitrit.

Alkoholitootjate esiviisikusse kuuluvad veel Liiwi Heliis 973.470 liitriga ja Remedia 904.200 liitri suuruse aastatoodanguga.

Kokku tootsid ja müüsid Eesti tootjad eelmisel aastal siseturul 10,2 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 1,6 miljonit liitrit rohkem kui 2001. aastal. Skoblov prognoosis alanud aastal siseturu mahu suurenemist poole väiksemaks mahus ehk 5-10 protsenti. Edasine kasv saab tema hinnangul toimuda ainult ekspordi arvelt.

Mullu suurendas ekspordinumbreid kõige enam Onistar, kes müüs piiri taha 1,8 miljonit liitrit kanget alkoholi, seega rohkem kui realiseeris siseturule. Liviko eksport oli 1,5 miljonit liitrit. Tublisti suurendasid eksporti ka Ofelia ja Liiwi Heliis. Üldse müüsid Eesti tootjad möödunud aasta detsembris siseturul 1.123.970 liitrit alkohoolseid jooke, mis on 75.260 liitrit rohkem kui eelmisel aastal samal ajal ja 259.110 liitrit rohkem eelmise kuuga võrreldes.