Selle valguses teevad alkoholitootjate ja maaletoojate liidu (ATML) liikmed ettepaneku kehtestada järgmiseks neljaks aastaks maksurahu, mis võimaldab ettevõtetel naasta oma tavapärasesse äritsüklisse, absorbeerida seniste suurte tõusude mõjud ja oodata järgi naaberriikide aktsiisipoliitikat.

"Mõistagi oleks ka ATML liikmete seisukohast kõige eelistatum aktsiiside võrdne langetamine tasemele, kus piirikaubandus lakkaks. Ent kui see peaks olema ebarealistlik, siis tänases segaduses, kus järskude muutuste tõttu on raske hinnata varumisest mõjutamata legaalse turu suurustki, soovivad tootjad järgmiseks neljaks aastaks maksurahu," sõnas liidu tegevjuht Triin Kutberg.

Ta lisas, et kindlasti on selline lähenemine eelistatum riigikogus arutlusel olevale teisele eelnõule, millega lihtsalt alandatakse õlleaktsiisi, mis vähendab aktsiisilaekumisi, ei mõjuta piisavalt piirikaubandust ja suurendab lihtsalt ühe alkoholikategooria kättesaadavust.

Alkoholitootjate ettepanek on aastateks 2019-2023 kehtestada maksurahu, mis võimaldab poliitika planeerijatel ja tööstusel tekitada ühtsemat arusaama sellest, mis on turu hetkeseis, mis on mõjud, milline on riigi nägemus alkoholitööstuse rollist majanduse konkurentsivõime ja ekspordisuutlikkuses ja milline on riigi analüütiline ettekujutus tuleviku aktsiisipoliitikast.

"Maksurahu võimaldab naasta normaalse äriplaani tsüklisse. Kui võrdleme aktsiisilaekumisi möödunud aasta omadega, siis need kasvavad. ATML liikmed on Eestis suure ja positiivse majandusliku jalajäljega ettevõtted, kelle makstud palgad jäävad Eesti leibkondadesse ja kasum jääb Eesti majandusse. Me ei küsi endale eeliseid – soovime vaid võrdset kohtlemist ja õiglast maksupoliitikat," rääkis Kutberg.

Alkoholitootjate ja maaletoojate liit koondab Eesti suurimaid veini ja kange alkoholi tootjaid ja maaletoojaid. ATMLi kuulub 13 ettevõtet: AS Liviko, Altia Eesti AS, Pernod Ricard Estonia OÜ, AS Prike, Tridens AS, MOE OÜ, Estonian Spirit OÜ, AS Remedia, Amber Distribution OÜ, Dunker Estonia OÜ, AS Avallone, AS Coca-Cola HBC Eesti ning Brown-Forman Netherlands B.V.