„Eestis ei ole kunagi Alstomi ajaloos rikutud rahvusvahelisi äri- ja eetikanorme ja meie ettevõtte tegevus on täielikult puhas igasugusest korruptsioonist,” kinnitas Alstom Estonia tegevjuht Karl Jaanimägi.

Narva elektrijaama põlevkiviplokkide ehitusega seotud mehed kinnitavad, et Alstom võitis 2009. aastal Narva kahe põlevkiviploki ehitamiseks välja kuulutatud 950 miljoni eurose lepingu seaduslikult.

Rahvusvaheline tehnoloogiahiid Alstom allkirjastas Eesti Energiaga ehituslepingu mullu, kui osales samal ajal mitmes korruptsiooniskandaalis. 2011. aastal määras Šveitsi peaprokurör kontsernile 31 miljonit eurot trahvi, sest Alstomi palgatud konsultandid kasutasid Lätis, Malaisias ja Tuneesias neile usaldatud raha ebaseaduslikult, mõjutades lepingute sõlmimist ametnikele antud pististega.

Kahe juhtumi puhul peab Alstom oma kodulehel avaldatud selgituses ennast mõne töötaja tegevuse ohvriks.

Hind paisutati üles

Samal aastal ilmnes, et Alstom oli koostöös Siemensiga saavutanud ühel Brasiilia metrookonkursil hinna ligi 30 protsendi võrra ülespaisutamise, mille puhul kahtlustati ülemäärase raha suunamist altkäemaksudeks.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul sõlmiti Narva põlevkiviplokkide tehingud kindlasti ausalt.

„Alstom on võimas rahvusvaheline kontsern ja Eesti Energia on nii läbipaistev ettevõte ning Eesti äritavad ei võimalda juba ammu nii kahtlaseid kokkuleppeid,” kinnitas majandusminister Parts.

„Alstomi juhtumid on seletatavad üksnes nende maade tavadega, kus skandaalid puhkesid,” tõi minister selgituse, miks sellised asjad meil juhtuda ei saa.Latvenergo sai süüdistuseLatvenergo nelja juhti ja nelja välismaa ettevõtete esindajat süüdistatakse korruptiivsetes tehingutes Läti ühe hüdroelektrijaama ja kahe soojuselektrijaama renoveerimise puhul. Läti korruptsiooni ennetamise büroo andis sellel nädalal kohtusse kriminaalasja, mis käsitleb 8,1 miljoni euro suuruse altkäemaksu võtmist riigi energiakompanii Latvenergo juhtide poolt. Läti elektrijaamade remondikonkursside võitjad pidid 2007.–2010. aastal energiafirma juhte kõvasti määrima: kaks aastat kestnud uurimine tuvastas pealemakstud käsiraha kokkuleppeid 11 miljoni euro suuruse altkäemaksusumma eest.