Oleg Ossinovski sündis 27. mail 1966. aastal Kasahstani endises pealinnas Almatõs. Olegi lapsepõlv ja noorusiga möödusid Omskis, kus tema vanemad töötasid õppejõududena kõrgkoolis – isa oli tal raudteeinstituudis professoriks ja ema dotsendiks.

2005. aastal andis Ossinovski Eesti Päevalehele intervjuu, kus ta rääkis oma nooruspõlve kohta järgmist.

"Me elasime Siberis Omskis ja ma tulin õppima Peterburi ülikooli, kus kohtusin Eestist Aserist pärit Irinaga, me abiellusime ja 1988. aastal tulime Eestisse elama,” ütleb ta. Samal aastal omandas Ossinovski ka Leningradi raudteeinstituudis hariduse ning Eestisse elama asudes hakkas ta tööle Tapa depoos.

Alates 1995. aastast sai Ossinovskist Eesti kodanik. “Andsin eksami ära, olen sellega rahul ja väga uhke selle üle, et ma olen Eesti kodanik.” “Ma saan aru, et teil pole seda valikut kunagi olnud, aga mina tegin oma valiku siis, kui Nõukogude Liit lagunes. Oleksin võinud eri kodakondsuste seast valida. Mulle pakuti isegi Iisraeli kodakondsust, sest veerandi võrra on minus juudi verd, aga ma valisin Eesti,” sõnas ta Päevalehele antud intervjuus.

Kuigi Oleg töötas Tapa depoos 1998. aastani, siis aastal 1992. asutas ta juba oma firma Skin AS, mis nimetati hiljem ümber Skinest Projekt AS-iks ning millest moodustati hiljem ettevõtete rühm Skinest Grupp, mille koosseisu kuulub ligi kümmekond ettevõtet. Muide, Skinest oli Balti riikide suurim veeremi varuosade tarnimise ettevõte. 2003. aastal oli näiteks selle käive üle 450 miljoni Eesti krooni, mis küündis pooleni Eesti Raudtee toonasest varast.

Alates 2003. aastast on Ossinovski aga olnud Spacecom AS-i juhatuse esimees ja kaasomanik kõrvuti Venemaa juhtiva logistikafirmaga Globaltrans.

Ossinovskite peres on kaks poega: sotside juht ja poliitikuna tuntust kogunud Jevgeni Ossinovski ja noorem poeg Mark, kes on Jevgenist 16 aastat noorem.

Kartellikokkulepe

2005. aastal sattus Ossinovski aga korruptsiooniskandaali, kui ta peeti toona aprilli algul äsja Jordaania lennukilt maha astununa lennujaamas kinni ja pandi kaheks ööpäevaks trellide taha. Siis süüdistati Ossinovskit Eesti Raudteega kartellikokkuleppe sõlmimises.

2008. aasta maikuus mõistetigi esmakordselt Eesti kohtupraktikas üldmenetluses süüdi Transiidiärimees Oleg Ossinovski ja tema firma Spacecom kartellikokkuleppe sõlmimise katses AS-iga Eesti Raudtee.

Kohus pidas tõendatuks, et Ossinovski üritas Spacecomi esindajana sõlmida kartellilepet AS Eesti Raudtee esindajatega turu jagamiseks. Süüdistuskokkuvõtte järgi tegi Ossinovski Eesti Raudtee toonasele juhile Riivo Sinijärvele ettepaneku jagada kaubaveoturg omavahel ära, et siis tõsta veoteenuste hindu kaks korda.

Ossinovskile mõisteti rahaline karistus 40 päevamäära, arvestades päevamäära suuruseks 4518,40 krooni ehk kokku 180 736 krooni (11 551 eurot). Seejuures arvati karistusaja hulka eelvangistuses viibitud aeg pikkusega kolm päeva ning ärakandmisele kuuluvaks karistuseks loeti rahaline karistus 31 päevamäära ehk 140 070,40 krooni ehk 8951 eurot. ASilt Spacecom mõisteti välja 500 000 krooni ehk 31 955 eurot.

Helde annetaja

Oleg Ossinovski on viimastel aastatel oma raudteeäriga seotud varandust järjekindlalt suurendanud. Äripäeva koostatavas Eesti rikaste TOP-is tõusis ta 2013. aastal 297,9 miljoni eurose tulemusega esimeseks. Kaks aastat enne seda oli tema varanduse hinnanguline suurus 133 miljonit eurot väiksem ning andis Hillar Tederi ja Fjodor Bermani järel kolmanda koha. Mullu oli tema väärtuseks aga Äripäeva toimetuse hinnangul 286,3 miljonit eurot.

See, et Ossinovskil läheb hästi, on kajastunud ka tema heldekäelisuses sotside (mida juhib nüüd tema poeg Jevgeni) tegevuse toetamisel. Nii näiteks annetas Oleg 2014. aasta III ja IV kvartalis SDE-le kokku 60 000 eurot. Tänavu mais annetas Ossinovski aga sotsidele 40 000 eurot. Samuti on ta teinud aastate jooksul sisuliselt iga aasta vähemalt paarikümnetuhandeseid annetusi sotsidele.

Uus skandaal

Läti korruptsioonivastase võitluse büroo (KNAB) teatas eile ametlikult, et on alustanud kriminaalmenetlust Läti Raudtee juhatuse esimehe Ugis Magonise suhtes suures ulatuses altkäemaksu võtmise paragrahvi alusel.

"Kriminaalmenetlusega kogutud tõendid näitavad, et altkäemaksu võeti seoses Läti Raudtee tütarettevõttes korraldatud riigihankega," ütles KNAB teates.

KNAB lisas, et kahtlustatav viibib endiselt vahi all.

"Uurimise huvides ei saa me rohkem informatsiooni anda." KNAB-i teates pole küll kirjas Ugis Magonist nimeliselt, kuid uurimist on alustatud Läti riigile kuuluva firma Läti Raudtee juhatuse esimehe vastu. Magonis vahistati juba eelmise nädalal neljapäeval ning kohus pikendas ka tema vahi all hoidmist. Kuigi öeldakse välja, et uurimist on alustatud suures ulatuses altkäemaksu võtmise tõttu, ei nimetata seal summat ega ka altkäemaksu andjat.

Samuti öeldakse, et altkäemaks oli seotud riigihankega, kuid ei täpsustata, kas tegemist oli konkreetse vedurihankega, mille võitis Oleg Ossinovski ja mille tõttu seostatakse meedias just Eesti ärimeest altkäemaksu andmises.

Seni Läti meedia vahendusel avalikuks tulnud info kohaselt võis olla altkäemaksu andjaks Ossinovski ning väidetavalt on läbi otsitud ka Ossinovski tööruumid.

Läti seaduste kohaselt on suures ulatuses altkäemaksu võtmisel karistuseks kaks kuni kümme aastat vanglakaristust ning lisaks võib süüdimõistmisel kaasneda vara konfiskeerimine või keeld asuda teatud ametikohtadele kuni viis aastat pärast süüdimõistmist.