Technopolise uus omanik on Londonis tegutsev investeerimisfirma Kildare Partners. Tegemist on 2013. aastal asutatud ja kinnisvara investeeringutele keskenduva ettevõtega, mille peamised rahastajad on Ameerika investorid. Nende hulgas on nii pensionifonde kui sihtasutusi.

Uued omanikud on juba öelnud, et plaanivad Technopolise ka Helsingi börsilt ära viia. Tõenäoliselt toimub see järmise poolaasta jooksul. Ülevõtmispakkumise järgi maksis Kildare Partners Technopolise aktsiate omandamisel 4,65 eurot aktsia eest, mis tegi ostutehingu maksumuseks ligi 730 miljonit eurot.

Ettevõtte kinnisvaraportfelli senine väärtus on 4,4 miljardit, sinna kuulub kinnisvara Suurbritannias, Saksamaal, Hollandis, Iirimaal, Itaalias, Rootsis, Norras, Prantsusmaal, Portugalis ja Belgias.
Technopolise gruppi kuulub otsapidi ka Technopolis Ülemiste, mis arendab Tallinnas Ülemiste City ärilinnakut.

Panustab kiiremale kasvule

Kuidas omanikuvahetus ettevõtte tegevust Eestis mõjutama hakkab, on Technopolis Ülemiste juhatuse esimehe Gert Jostovi sõnul veel vara öelda. „Seda peavad uued omanikud kommenteerima, mul on raske seda siitpoolt öelda,” põhjendas ta. Küll aga avaldas ta lootust, et omanikuvahetus Eesti ettevõtte tegevust olulisel määral ei mõjuta.

„Eks uutel omanikel on tõenäoliselt oma uued äriplaanid. Kuna need tehingud on alles äsja toimunud ja nagu ka börsiteadetest näha on, välja on vahetatud ka emaettevõtte nõukogu, siis millised on järgmised sammud ja äristrateegilised muudatused, me ei oska veel öelda,” lisas Jostov.

Technopolise nõukogu vahetus toimus samuti möödunud kolmapäeval toimunud ettevõtte erakorralisel aktsionäride üldkoosolekul, kus lisaks müügitehingu kinnitamisele nimetati ametisse viieliikmeline nõukogu.

Börsiteate järgi on selle uued liikmed Paul Patel, Louis Paletta, Davy Toussaint, Henri Guelff and Sebastian Woitas. Nende volitused kestavad kuni järgmise aktsionäride korralise üldkoosolekuni 2019. aastal. Nõukogu juhiks määrati Paul Patel ja tema asetäitjaks Sebastian Woitas.

„Ootus on, et me jätkaks seda strateegiat, mis ettevõttel on. Kuna tegemist on tegelikult väga suure fondiga, siis see ilmselt võimaldaks meil läbi nende professionaalsema meeskonna siis ka kasvu kiirendada. Et kasv oleks veel kiirem,” märkis Gert Jostov.

Ülemiste City on Tallinna lennujaama vahetusläheduses asuvale endise Dvigateli tehase territooriumile loodud ärilinnak, kus tegutseb suur hulk innovaatilisi ettevõtteid. Eesmärgiks on arendada 36-hektaril laiuv Tark Linn suurimaks teadmistele tuginevaks majanduskeskkonnaks Baltimaades.

Kogu Läänemere piirkond kaetud

Linnaku arendamine sai alguse 2005. aastal. Tänaseks on seal väljaehitatud 140 000 m² büroopinda, 9000 m2 kultuuripinda (koolid, lasteaed, spordisaal) ning lisaks on linnakus veel ca 127 000 m² tööstus- ja laopinda. 2016. aastaks tegutses Ülemiste Citys ligikaudu 300 ettevõtet, kus oli endale töökoha leidnud ca 7000 töötajat.

Kolmandikku Ülemiste Cityst arendab Technopolis Ülemiste AS, millest 51% kuulub ärikinnisvara ja –tugiteenuste pakkumisega tegelevale Soome börsifirmale Technopolis Plc. Kaht kolmandikku linnakust arendab Mainor Ülemiste AS, millele kuulub ka 49% Technopolis Ülemiste AS-ist.

Technopolis Ülemiste Soome emafirma tegevus hõlmab kogu Läänemere piirkonda. Ettevõttele kuulub 17 ärilinnakut, kus töötab 1600 ettevõtet ja 50 000 töötajat. Lisaks tervele reale Soome linnadele ja Tallinnale tegutseb ettevõte Peterburis, Göteborgis, Oslos, Vilniuses, Stockholmis ja avab peagi äripinna ka Varssavis.