Viisavormistus nõuab nädalaid

Välisinvestorite hinnangul on Eesti äriviisa taotlemine aeganõudev keeruline protseduur, mis vajaks oluliselt lihtsustamist. Välisinvesteeringute agentuuri hinnangul halvendavad viisaprobleemid Eesti investeerimiskliimat. “Ma sain viisa viie nädalaga,” ütles Balti riikidesse ja Venemaale kütteseadmeid importiva firma North Atlantic Industries projektijuht Ted McMahon.

Välisriikide kodanikest ärimehed peavad taotlema viisat väljaspool Eestit. Enamik neist teeb seda Eesti saatkonnas Helsingis. Praeguseks on Helsingis väljastatud 26 äriviisast 16.

“Ma tean ärimeest, kes tegi kolm reisi Tallinna ja Helsingi vahel enne, kui ta viisa sai,” ütles Ameerika kaubanduskoja president Charity Sack. “See on tohutu ajakulu, see omakorda tähendab kaotatud raha.”

Sacki hinnangul on äriviisa suurimad probleemid seotud info saamisega viisa taotlemise kohta.

Äriviisa taotlemisel peab ärimees esitama kümmekonna dokumendi hulgas ülikoolidiplomi. “Just seda dokumenti on Ühendriikidest Eestisse kõige raskem saada, keegi ei kanna seda ju kaasas,” ütles McMahon. “Mina lõpetasin kolledÏi ainult kuus aastat tagasi ja diplomi leidmine ei olnud probleem, kuid paar-kolmkümmend aastat tagasi kooli lõpetanutele on see üsna raske,” lisas ta.

Välisinvesteeringute agentuuri direktori Agu Remmelga sõnul arutasid enne äriviisa kehtestamist välisinvesteeringute agentuuri, välisfirmade ja välisministeeriumide esindajad äriviisa taotlemisega seotud üksikasju ühisel nõupidamisel. “Äriviisa nõue kehtestati küllaltki kiirustades ja kuna aeg oli piiratud, siis ei läinud suurem osa meie ettepanekuid sisse,” ütles ta. Enamik ettepanekuid puudutas äriviisa taotlemise korra lihtsustamist. Remmelga hinnangul mõjuvad raskused äriviisa taotlemisel negatiivselt Eesti investeerimiskliimale.