Los Alamose laboratooriumi teadlased Jeffrey Martin ja William Kubic soovivad luua bensiinitootmises suletud ringi, kirjutab New York Timesi teaduslisa.

Teadlaste idee järgi eraldatakse õhust süsihappegaas (CO2) ja toodetakse sellest bensiini, bensiini põlemisel eraldub omakorda süsihappegaas, see kogutakse jälle õhust kokku ning ollaksegi alguses tagasi.

Detailidesse laskumata näeb tehniline protsess välja umbes selline: vedeldatud kaaliumkarbonaat “imab” õhust CO2. Seejärel eraldatakse CO2 ning muudetakse see keemiliste reaktsioonide abil kütuseks, metanooliks või bensiiniks.

Sünteetilise kütuse tootmise kontseptsioon ei ole iseenesest uus, kuid siiamaani on selle elluviimist takistanud hiiglaslik probleem. See on nimelt väga kallis ja energianõudlik. Martin ja Kubic väidavad, et nende uuendus ongi suunatud protsessi odavamaks ja lihtsamaks muutmisele. Kuid isegi sellisel juhul on vaja kolme miljoni liitrise päevavõimsusega kütusetehase kõrvale rajada eraldi elektrijaam, soovitavalt tuumaelektrijaam.

Los Alamose teadlased on ise arvutanud, et kui alginvesteering oleks viis miljardit dollarit (umbes 52,5 miljardit krooni), siis tasuks suletud ringi meetodil bensiini tootmine end ära juhul, kui galloni hind tanklates oleks 4,6 dollarit. Võrdluseks – praegu maksab gallon bensiini USA-s orienteeruvalt kolm dollarit.