USA rahandusministeerium nimetas komisjoni eilset otsust "ebaausaks". USA kongressi esindajatekoja spiiker Paul Ryan teatas oma avalduses, et otsus on "õudne": "Lüües ettevõttele lauale hiigelsuure maksuarve - seda aastaid pärast juhtunut - saadab täpselt vale sõnumi töökohtade loojatele Atlandi ookeani mõlemal kaldal."

"See on Euroopa Komisjonilt labane raharöövimine, mille sihikul on USA ärid ja USA maksubaas," ütles demokraatide senati eesistujakandidaat Charles Schumer.

"Kõige muu kõrval on see veel üks põhjus, miks me peame parandama USA maksuseadusi. Meil oleks vaja, et rohkem Ameerika ettevõtteid looks töökohti siin, Ühendriikides," vahendas Financial Times spiiker Ryani sõnu.

Eile saatis ka Apple'i tegevjuht Tim Cook teate oma klientidele, selgitades, et ettevõte pole kunagi Iirimaalt maksusoodustusi palunud. Ta kirjeldas Corki linnas 1980. aastal 60 töötajaga Apple'i ajalugu Iirimaal ning märkis ära, et praegu annab firma saareriigis tööd 6000 inimesele. "Nüüd püüab Euroopa Komisjon ümber kirjutada Apple'i ajalugu Euroopas, ignoreerides Iirimaa maksuseadusi ja pöörates pea peale rahvusvahelise maksunduse," kirjutas Cook.

Iirimaal on registreeritud Apple Sales International, mille tegevusala on Apple'i toodete müük Euroopas, Lähis-Idas, Aafrikas ja Indias. Euroopa Komisjoni andmeil maksis see ettevõte Iirimaal 2003. aastal ühe protsendi tulumaksu. 2011. aastal maksis Apple Sales International ent 16 miljardilt eurolt tulult 50 miljonit eurot tulumaksu, mis teeb maksuprotsendiks mikroskoopilise 0,05%. 2014. aastaks langes Apple'i tulu maksustamine veel kümme korda, 0,005 protsendini.

Euroopa Komisjoni teatel on Iirimaal tehtud kaks eraldi maksuseaduste muudatust, üks aastal 1991 ja teine aastal 2007, mis mõlemad vähendasid ainult Apple'i tulumaksu. Ja kuna komisjoni hinnangul mõjutasid mõlemad otsused vaid ühe ettevõtte maksustamist, on see ELi reeglite kohaselt keelatud riigiabi. Nagu Estonian Airi juhtumi puhul tähendab see, et firmal tuleb ebaseaduslik riigiabi Euroopa Komisjoni määratud koguses tagastada seda andnud riigile.