Kui inimesed kardavad majanduse või finantsturgude pärast, siis nad ostavad kulda.

Maailma kullanõukogu teatas, et kolmandas kvartalis kasvas USA kullanõudlus 207%.

Ameeriklaste kullahuvi kinnitab ka USA müntimiskoda. Kolmandas kvartalis müüdi müntimiskojas ligi 400 000 untsi kuldmünte. See on enam kui 5 aasta suurim kullamüük.

Ameeriklaste kullaarmastusel on 2 põhjust – hinnad paistavad suhteliselt madalad ning finantsturgudel olid keerulised ajad.

Juulis langes esmakordselt 5 aasta jooksul kulla hind alla 1100 dollari untsist. Ilmselt otsustasid paljud, et see on hea ostuvõimalus.

„Inimesed hakkasid põhja õngitsema. Selles ei ole kahtlustki,“ ütles Gold Bullion Internationali üleilmse varahalduse juht Bob Alderman.

Ja kui 24. augustil kukkus USA tuntuim aktsiaindeks Dow Jonesi tööstuskeskmine pretsedenditud 1000 punkti, oli signaal antud.

„See on seotud augustikuise finantsturgude tormiga,“ ütles Merk Investmentsi asutaja Axel Merk. „Kui turgudel on väga vilets meelestatus, siis soositakse kulda.“

Muu maailma kullahuvi ei ole ameeriklaste omaga võrreldav. Üleilmne kullanõudlus kasvas 33%, Kanada ja Mehhiko oma aga 42%.

Esmakordselt ligi aastakümne jooksul on detsembris karta USA keskpanga intressitõusu. See ei ole kullale hea, kuna tähendab tugevamat USA dollarit. Kulla hind kipub tõusma, kui dollari väärtus langeb või valitseb tugev inflatsioon. Praegu ei ole kumbagi.