Läti poolt osaleb ameti teatel uuringu koostamises ühispakkujana advokaadibüroo Triniti ja Leedust advokaadibüroo Triniti LT. Sõlmitud lepingu kogumaksumus on 118 440 eurot, teatas BNS.

Uuringuga analüüsitakse põhilisi planeeritava Rail Baltic 1435-millimeetrise rööpmelaiusega trassi majandamise eest vastutava äriühingu asutamisega seotud majanduslikke ja juriidilisi aspekte Eesti, Läti ja Leedu võrdluses ning koostatakse ettevõtte asutamiseks vajalikud dokumendid. Uuringu läbiviimise tähtaeg on 80 päeva alates lepingu sõlmimisest.

Ameti peadirektor Raigo Uukkivi ütles pressiteates, et valmiva uuringu tulemusena on Eesti, Läti ja Leedu valitsustel võimalik tuleval aastal teha järgnevad otsused Rail Balticu uue rööpmelaiusega raudteeliini majandamise põhimõtete osas.

Uuringu eesmärk on käsitleda ühisettevõtte struktuuri, õiguslikku raamistikku, võimalikku asukohta, rahastamisvõimalusi, samuti välja selgitada optimaalne juhtimisstruktuur. "Koos praegu käimasoleva Rail Balticu maakonnaplaneeringute riigihankega loob uuring konkreetse aluse uue raudteeliini edasiarendamiseks," ütles Uukkivi.

Uuringu lähteülesanne koostati majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel ning see kätkeb endas Eesti, Läti ja Leedu vastavate ministeeriumite seisukohti. Rail Balticu projekti kaasrahastatakse Euroopa Liidu TEN-T programmist.

Septembris tunnistas riigihangete vaidlustuskomisjon kehtetuks tehnilise järelevalve ameti otsuse, millega amet kuulutas uuringu riigihanke võitjaks advokaadibüroo Lawin AS-i ühispakkumise koos Läti ja Leedu advokaadibüroodega.

Hanke vaidlustuse esitas komisjonile advokaadibüroo Tamme Otsmann Ruus Vabamets koos Läti ja Leedu kolleegidega. Komisjon rahuldas vaidlustuse osaliselt, tunnistades kehtetuks eduka pakkumise otsuse, kuid jättis rahuldamata kaebuse osa, millega advokaadibüroo taotles Lawini ning audiitorettevõtte Pricewaterhousecoopers kvalifitseerimise ja nende pakkumiste vastavaks tunnistamise otsuse kehtetuks tunnistamist.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda ütles BNS-ile, et kuna riigihangete vaidlustuskomisjon ei ole tunnistanud kehtetuks hanke tulemusi tervikuna, siis hanke korraldaja jätkab ka pärast vaidlustuskomisjoni otsust sama hankemenetlusega ning samade pakkujatega.

Kokku tuli hankele tähtajaks kuus pakkumist, mis kõik hankele ka kvalifitseeriti: üks pakkumine audiitorettevõttelt Pricewaterhousecoopers ning pakkumised advokaadibüroodelt Tamme Otsmann Ruus Vabamets, Raidla Lejins & Norcous Advokaadibüroo OÜ, Advokaadibüroo Glikman & Partnerid OÜ, Advokaadibüroo Sorainen AS ja Advokaadibüroo Lawin AS.

Viis pakkumist olid ühispakkumised, millesse olid hõlmatud lisaks konsortsiumi juhtpartnerile ka Läti ja Leedu partnerid. Kuuenda, Soraineni advokaadibüroo pakkumisse oli kaasatud üks audiitorbüroo.