“Sommeljee on nagu kosjasobitaja restorani köögi ja veinikeldri vahel,” iseloomustab oma tööd restorani Balthasar sommeljee Urvo Ugandi.

Tema töö on sobitada toite jookidega, koostada ja kokku panna restorani veinikaart. Ameti teine nimi on veinikelner, kuigi sommeljee peab tundma kõiki jooke, ka teed ja kohvi ning sigareid.

Maitsmismeel on sommeljee töös oluline, kuid veel tähtsam on Urmo Ugandi sõnul meelde jätta, kuidas üks või teine jook või toit maitseb.

Sommeljee põhitöö on siiski veinide tundmine. Kuna tegu on siiski alkoholiga, peab degusteerimisega ettevaatlik olema.

Joogikelneri ametit pole kerge õppida. Eesti sommeljeede assotsiatsioonis saab kaks aastat võtta kursusi, kuid ülejäänud kogemused peab omandama omal käel.

Kui pingeliselt ja huviga asjaga tegeleda, võib tema sõnul kolme kuni viie aastaga ameti selgeks saada, kuid kindlasti on vaja ka palju praktikat ning siis sellel vundamendil koos veiniga lõputult edasi areneda.

“Amet” on uus rubriik, kus tutvustame põneva nimega elukutseid.