„Majutusasutuste käibemaksu tõstmine tänaselt 9% tasemelt 20% tasemele tooks kaasa palju sügavama mõju Eesti majandusele, kui ettevõtjate sissetulekute kahanemine. Nii nagu mujal Baltikumis, tähendaks see kindlasti majutusteenuste tõusu, sellega seoses turistide arvu vähenemist, sellega kaasnevat märkimisväärset käibelangust, mis omakorda hoogustaks ka hinnatõusu – ja seda eriti väljaspool tõmbekeskusi, kuhu turistide meelitamine on strateegiliselt tähtis tööhõive ja aktiivse tegevuse säilimiseks,“ tõdes ETKA esimees Elle Pütsepp.

„Pole kahtlust, et varem või hiljem muutuks surve töötajate palkadele paratamatuks ning lisaks töötasu langetamisele ähvardaks tuhandeid majutusasutuste töötajaid koondamine. Nende inimeste toetamine ja ümberõpetamine pole sugugi soodne tegevus, mistõttu tekib küsimus, kas selline vangerdus on ikka mõistlik lahendus,“ lisas ta.

Pütsepa sõnul on ametiühing nii nagu kõik osapooled valmis konstruktiivseteks aruteludeks, et leida lahendus, mis võimaldaks edendada Eesti elu nii, et sellega ei kaasneks põhjendamatut kahju majutussektorile, Eesti konkurentsivõimele ja mainele turistide silmis ning siinsetele inimestele.

„Me kõik mõistame, et riigi rahakott on õhuke ning vaja on leida viise tulude suurendamiseks. Kuid kui majutusasutustel muutub aus äri liiga kulukaks ja paljud väiksemad ettevõtted selle tulemusena hoopis varimajandusest kasumlikuks äraelamiseks lahendusi otsima hakkavad, võib oodatud tulu hoopis tulemata jääda,“ nentis Pütsepp.

Eesti Teenindus- ja Kaubandustöötajate Ametiühing nõustub osapooltega, kes peavad vajalikuks erinevate võimalike lahenduste mõju analüüsimist. „Meie lähiriigid on teinud mõtlematu majutusasutuste käibemaksu tõstmisega vigu, mille tagajärjed läksid kalliks maksma. Ärme korda nende vigu, vaid õpime neist!“ sõnas ametiühingu esindaja.