Euroopa Liidu asjade komisjoni algatusel hääletab Riigikogu täna otsuse eelnõud 225 OE, millega saadetakse Euroopa Komisjonile tagasi ettepanek töötajate lähetamise direktiivi muutmiseks, põhjendades, et see on vastuolus subsidiaarsuspõhimõttega, teatas ametiühingute keskliit.

Eesti ja Euroopa ametiühingud leiavad, et Euroopa Komisjoni algatus on tegelikult töötajate huvides, sest:

1. see välistab lähetatud töötajate diskrimineerimise kohaliku tööjõuga võrreldes;

2. kindlustab liikmesriikide õigust omal pinnal töötamise reegleid vabalt kujundada;

3. võrdsustab konkurentsireeglid kodumaistele ja välismaistele ettevõtetele.

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul on EK direktiiviettepaneku vastu astunud peamiselt Eestist odavama tööjõuga Ida-Euroopa riigid.

„Leiame, et mitte EK algatus pole Eesti ettevõtete konkurentsivõime vastu, vaid pigem lubab Riigikogu EL asjade komisjoni otsuse eelnõu siia teiste riikide ettevõtted, kellega konkureerimiseks tuleks eestlaste palku langetada ja töötingimusi halvendada,“ rääkis ta ning kutsub riigikogulasi üles toetama töötajate ühtsust ja võrdseid sissetulekuid ning hääletama ELAKi eelnõu vastu.

Riigikogu enamus otsustas siiski teisiti

Täna pärastlõunal kiitis riigikogu heaks Euroopa Liidu asjade komisjoni esitatud otsuse lähetatud töötajate direktiivi kohta. Eesti leiab, et Euroopa Komisjoni direktiivi eelnõu on vastuolus subsidiaarsuse ja proportsionaalsuse põhimõttega.

„Leiame, et kavandatavad direktiivi muudatused, millega Euroopa Komisjon soovib vähendada töötajate lähetamisega seotud ebaausaid praktikaid ning tagada samas kohas tehtava sama töö eest võrdsed tasustamistingimused, võivad kahjustada ettevõtjate konkurentsivõimet teenuste osutamisel teistes Euroopa Liidu liikmesriikides ja piirata teenuste vaba liikumist,“ ütles ELAKi esimees Kalle Palling eelnõu tutvustuses.

Palling selgitas, et kehtiv direktiiv tagab lähetatud töötajatele juba praegu piisava kaitse, mida aitavad veelgi paremini garanteerida uues jõustamisdirektiivis ette nähtud meetmed.

Täpselt vastupidisel arvamusel oli läbirääkimistel Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni nimel sõna võtnud Eiki Nestor, kes ütles, et ei saa seda eelnõu toetada, kuna töötasumäärade erinevus ei tohi mingil juhul olla konkurentsieelis ja sama töö eest samas kohas peabki maksma sama palka.