Ametiühingute keskliidu juhatuse esimehe Peep Petersoni sõnul peab valitsus kohtlema Estonian Airi töötajaid sarnaselt reisijatega ja leidma raha hüvitiste valutuks väljamaksmiseks oma reservidest.

"Kollektiivlepingu järgi kehtib nende töötajate koondamisel pikem etteteatamisaeg ja suurem hüvitis, kui seadus ette näeb. Näiteks 10 aastat ettevõttes töötanud lennukikaptenil oleks päevapealt, ilma etteteatamata koondamise korral õigus 10 kuu töötasu hüvitamisele," selgitas Peterson.

Ametiühingud nõuavad, et uus lennundusfirma toimetaks läbipaistvalt ja ei kasutaks töötajate värbamisel keerukaid skeeme ning ei võtaks töötajad tööle näiteks mõne kolmanda osaühingu kaudu, mille seos riigiga ei ole selge.

Samuti lisas töötajate palkamisel tuleb lähtuda kohalikul turul kehtinud palgatasemest ja hoida töökohad saadaval kohalikule kvalifitseeritud tööjõule. „Praegu ei ole selge, et kuidas see struktuur täpselt riigile allub,“ leiab Peterson.

Petersoni sõnul tuli talle praegune segadus halva üllatusena, kuna veel eile majandus- ja taristuminister Kristen Michal kinnitas, et kõik toimub soliidselt, kuid see, mis eilse päeva jooksul edasi hargnema hakkas Petersoni sõnul enam kaugeltki soliidne ei olnud. „Ma usun, et me saame siiski kokkuleppele,“ oli Peterson sellest hoolimata lootusrikas.

Ta viitas ühtlasi sellele, et ka võimuliidu sees on need küsimused väga teravalt esil ning neid sotsiaaldemokraadist riigikogu esimees Eiki Nestor on esinenud sel teemal väga terava avaldusega riigi praeguse tegevuse suunal.

Mis puudutab Estonian Airist omal soovil lahkumist, siis seda soovitab Peterson ainult neile, kellel on juba väga tugev leping taskus ning tõepoolest on kiire töölt ära minekuga.

Kui aga tulevik on ebakindel, siis soovitab Peterson omal soovil lahkumist kindlasti vältida, sest töötukassa kaitse on tagatud vaid koondamiste korral.

Peterson rõhutas, et ametiühingute huvi on suunatud sellele, et koondamised toimuksid võimalikult kiiresti. „Mida kiiremini seda parem – ma tahaksime, et enne pankrotti saaks need asjad lahendatud, sest siis on inimestel raha käes ja nad saavad oma eludega edasi minna,“ rõhutas ametiühingute juht.

Viis punkti, mida ametiühingud riigilt nõuavad:

- nõuame korrektset koondamist koos hüvitiste väljamaksmisega nädala lõpuks;

- loeme konkurentsipiirangu olemasolevas olukorras mittekehtivaks;- loodav lennundusfirma peab toimetama läbipaistvalt ja loobuma keerulistest skeemidest töötajate palkamisel (värbamisfirmad jne);

- töötajate palkamisel tuleb lähtuda kohalikul turul kehtinud palgatasemest ja hoida töökohad saadaval kohalikule kvalifitseeritud tööjõule;

- taunime tekkinud poliitilist segadust ja katset luua skeeme töötajate kulul.