"Meil on üle kuueteistkümne aasta esmakordselt ametlikud kolmepoolsed läbirääkimised, väga pidulik ja ajalooline hetk. Kohtumine toimub peaministri kutsel," kinnitas Ametiühingute Keskliidu juht Peep Peterson.

Kõik osapooled pakuvad kokkuleppe kohaselt välja kaks aruteluteemat. "Lõplikku päevakorda pole veel näinud, pakkusime välja kaks punkti - üks on töökohademokraatia arendamine, et tööviljakust ja tootlikkust tõsta, teiseks usaldusisikute kaitse. Kas tööandjad panevad välistööjõu kaasamise lauale, veel ei tea," sõnas Peterson.

Kohtumine ei jää vaid ühekordseks "sähvatuseks". "Sellest saab püsiv formaat," kinnitas Peterson. "Mujal Euroopas on see tavaline, tegelikult on pälvinud rahvusvahelist tähelepanu, et Eestis seda pole," märkis ta.

Peaministri büroo juhi Tanel Kiiki sõnul käisid tööandjad välja välis- ning renditööjõu ning tööjõumaksude teemad, sh tervisekulutuste küsimuse.

Tema kinnitusel on eesmärgiks ennekõike vahetada infot ning konkreetseid otsuseid veel oodata pole. Osalema on palutud ka riigikantselei esindajad ning tervise- ja tööminister Riina Sikkut, samuti võimalusel ka Andres Anvelt. Viimasele saadeti kutse küll lühikese etteteatamisajaga, kuna info sellest, et tema vastutusala küsimusi soovivad tööandjad arutada, laekus hiljem, seega on Kiiki sõnul arusaadav, kui ta aega ei leia.

"Leppisime kokku formaadi 5+5+5, ehk iga osapoolelt on kohal 5 inimest, ja palume lauale panna 2-3 kõige põletavamat teemat," selgitas Kiik. Tema sõnul pole veel täpselt selge, kui tihti sarnased kohtumised toimuma hakkavad, aga kindlasti tihemini kui korra aastas.

Viimasel ajal on tööandjate ja ametiühingute omavaheline retoorika teravnenud, seda eriti Andres Anvelti eelnõu tõttu, mis karmistaks kontrolli välistööjõu kasutamise üle.