Seniste maksupoliitika puuduste kõrvaldamiseks ja ühiskonna tasakaalustatud arengu saavutamiseks peab EAKL vajalikuks suurendada otseste maksude ja vähendada kaudsete maksude (käibemaks ja aktsiisid) osakaalu riigi maksutuludes, et paraneks väiksema sissetulekuga inimeste olukord, teatas keskliit.

Sotsiaalselt õiglasema maksusüsteemi tagamiseks tuleb EAKL hinnangul suurendada füüsiliste isikute tulumaksu progressiivsust. Samuti peab EAKL vajalikuks laiendada kapitali/omandi maksustamist, nähes ette erisused inimese põhieluaseme maksustamisele.

EAKL soovib riigi tulubaasi suurendamiseks ettevõtte tulumaksu taastamist. Samuti tuleb kehtestada tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus, mis motiveeriks ettevõtteid parandama töökeskkonda, aitaks parandada elanikkonna tervist ning vähendaks samas survet ravikindlustuse ja riikliku pensioni eelarvele. Lisaks on EAKL hinnangul vaja suurendada sotsiaalkindlustuse sissetulekuid, laiendades eelkõige ravikindlustust.

Volikogu hinnangul tõi globaalne majanduskriis teravalt esile senise maksupoliitika suutmatuse suunata majanduse ja Eesti ühiskonna arengut, kuna ei taga riigile piisavalt vahendeid nii inimestele kui ka ettevõtetele oluliste avalike hüvede toimimise rahastamiseks. “Eesti vajab maksupoliitilisi meetmeid, mis kiire majanduskasvu ajal motiveerivad säästmist ja aitavad vältida majanduse ülekuumenemist, seevastu majanduskasvu pidurdumise või majanduslanguse tingimustes soodustavad säästude kasutamist,” seisab dokumendis.

“Senise maksusüsteemiga jätkamine tähendaks, et Eesti pole kriisist midagi õppinud. Usun, et sotsiaalse turvalisuse tõstmise küsimused väärivad tõsisemat avalikku arutelu, ning loodan, et erakondade 2011. aasta Riigikogu valimiste platvormides saavad maksusüsteemi muudatuste ettepanekud samuti väärilise positsiooni,” sõnas Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga.

Volikogu otsusele tuginedes alustab Ametiühingute Keskliit arutelu erakondade ja asjaomaste riigiasutustega Eesti maksusüsteemi tõhustamiseks.