„Kutsume töötajaid ametiühinguga liituma, et nad ei jääks kaotajaks selles tööandja ja valitsuse vahelises kaikaveos. Meie hinnangul on ebaeetiline töötajaid avalikult sellesse kaklusse kiskuda,“ kinnitas ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson vastuseks küsimusele, kas õlletootjate surve lahjade alkoholide aktsiisi tõstmise vastu ei ole mitte üle võlli läinud.

Nii on A. Le Coqi juht Tarmo Noop tõdenud, et valitsuse samm aktsiisi tõsta tõstab 0,5l õllepudeli hinna 1,5 euro tasemele, mis tähendab kaupmeestele alkoholi käibe 50%-list vähenemist, maakaupluste sulgemist, töökohtade kaotust ning investeeringute peatumist. Ettevõttele endale tähendab 60%-line müügilangus Noobi sõnul seda, et firma ei pruugi enam olla suuteline kasumit teenima. See aga tähendaks paratamatult investeeringute peatumist, kindlasti mingil määral ka töökohtade kaotust, palkade külmutamist jms.

Saku Õlletehas on meedia vahendusel teatanud, et aktsiisitõusu tõttu peavad nad külmutama töölistele järgmiseks aastaks kavandatud kuni neljaprotsendilise palgatõusu.

Lisaks saatsid A. Le Coqi emafirma Olvi juhatuse esimees Lasse Aho ning Saku õlletehase omaniku Carlsberg Grupi president Cees 't Hart peaminister Jüri Ratasele kirja, kus hoiatavad, et lahja alkoholi aktsiisimäärade erakorralisel radikaalne tõus mõjutab nende Eestisse tehtud investeeringuid, lisaks kohalike ettevõtete majandustegevust ning tööhõivet. Ehk sisuliselt ähvardasid läbi lillede investeeringu kokkupakkimisega ning soovisid peaministriga asja arutada.

Õlletootjate kampaania jõulisus jätab mulje nagu oleks tegemist meie majanduse kõige tähtsama haruga.

Petersoni sõnul saab juhul, kui ettevõttel on majanduslikke raskusi või ebakindlust, töötajaid sellest otse informeerida. Saku töötajate perede informeerimine meedia kaudu ei ole tema sõnul eetiline.

„Ametiühingusse organiseerumine annab võimaluse välja öelda ka töötajate enda seisukoha nii palgatõusu kui sektori tuleviku osas. Praegu kõlab tööandjalt väga palju ühepoolseid ähvardusi üle töötajate peade,“ märkis Peterson.