Alta Capital Partners ei kanna Kalev Chocolate Factory ning Tere piimatööstuse ostutehingu nurjumisel mingeid finantskohustusi. Ehkki poolte vahel kaks kuud tagasi sõlmitud leping nägi alates maist ette kaheksaprotsendist intressi iga tehinguga viivitatud päeva eest, pole sel klauslil tehingu nurjumise korral mingit väärtust.

“Siin on ajakirjandusel olnud väärarusaam,” sõnas Alta Capitali õigusnõunik, advokaadibüroo Lepik ja Luhaäär jurist Anton Sigal. “Viivised lisanduvad alles ostuhinnale.” Sigal lisas, et Tere ja Kalevi ostutehingu kohta peaks lisainformatsiooni tulema täna.

Võtab kauem aega

Üleeile õhtul Alta Capital Partnersi juhilt Indrek Rahumaalt saabunud infole, et Kalevi ja Tere kontserni ost võtab arvatust kauem aega ning ostja püüdleb kokkuleppele uute tingimuste sõlmimiseks, eile lisa ei tulnud. Asjaosalised ehk Indrek Rahumaa ning Kalevi ja Tere suuromanik Oliver Kruusa eile oma telefoni vastu ei võtnud. “Meil on omavahel kokku lepitud, et seda küsimust kommenteerib ainult Indrek (Rahumaa – toim),” ei olnud tehingu toimumise väljavaadetest valmis rääkima ka Alta Capitali partner Andres Rätsepp.

Kui Alta Capitali jaoks on tehingu nurjumisel ainsaks mureks plekk seni laitmatul mainel, siis Oliver Kruuda puhul on probleem tõsisem. Mees on avalikult teatanud, et tema jõud ja energia toiduainetööstuse edendamiseks on otsas ning meediaprojektidesse juba märkimisväärsed investeeringud ära tehtud. Siiani on tegevusala vahetus vaid kulusid tootnud, sest AS Kalev Meedia sai 2007/08. majandusaastal kuue kuuga 20,7 miljonit krooni kahjumit.

Kalev kinnitas eile oma börsiteates veendunult, et tal ei ole kavatsust muuta Alta Capitaliga fikseeritud ettevõtete müügihinda, 660 miljonit krooni. Et aga teadmata on Tere piimatööstuse ja selle sidusettevõtete müügihind ning Alta Capital on teatanud ettevõtete ostmisest ühtse paketina, saab väiksema kogusumma peale kokku leppida avalikkust otseselt petmata.

Tehingu venimise põhjusena toob Alta Capital esile muutunud majandusolukorra ning pankade huvi suurtehingut finantseerida ongi kindlasti praegu tunduvalt väiksem kui mullu sügisel.

Samal ajal väidab Silvano Fashion Groupi, Karumsi tootjat Rigas Piensaimnieksi ning Lauma pesuvabrikut kontrolliv Alta Capital, et ettevõtete hind peaks praegu olema madalam kui varem kokku lepitud.

Eilse seisuga maksuametile ligikaudu 370 000 krooni võlgnenud Kalev Meediat juhatavale Oliver Kruudale jääb võimalus kas sellega nõustuda või asuda oma juba hüljatud ettevõtetele uut ostjat otsima.

Taust

Alustati hoogsalt

Märtsist jäädi toppama

•• Septembris 2007 teatas

Alta Capital Partners, et ostab Oliver Kruudalt, Heino Priimäelt ja Aare Annuselt Kalevi ja Tere.

•• AS-ide Kalev Paide Tootmine, Kalev Jõhvi Tootmine, Kalev Chocolate Factory, Vilma ja OÜ Maiasmokk ostu baashinnaks nimetati toona 880 miljonit krooni. AS-i Tere ja AS-i Meieri Transport hinda ei avaldatud.

•• Kalev lootis ettevõtete müügist teenida 300 miljonit krooni erakorralist kasumit.

•• Algselt pidi tehing teoks saama märtsi lõpuks.