"Eluasemehinnad on Eestis viimastel aastatel kiiresti kasvanud. Tallinnas kiirenes möödunud aastal eluasemehindade kasv lausa 16 protsendini aastases võrdluses," ütles Mertsina.

"Hinnakasvu põhjuseks on ühest küljest suurenenud nõudlus koos kiiresti kasvavate palkade ja madalate intressimääradega, teisest küljest aga ebapiisav eluhoonete pakkumine. Nii suurenesidki eelmisel aastal riskid eluasemeturul," kirjeldas ta olukorda.

"Kuna kinnisvarahinnad kasvavad keskmisest netopalgast kiiremini, on selle kättesaadavus Eestis keskmise palgasaaja jaoks viimastel aastatel halvenenud. Uute eluhoonete pakkumine on aga kiiresti suurenemas, mis peab hakkama kinnisvarahindade kasvu pidurdama," leidis Mertsina.

"Koos eluhoonete pakkumise kasvuga suureneb ka tehingute arv. Samas on pankade laenutegevus oluliselt konservatiivsem, kui viimase buumi ajal. Majapidamiste eluasemelaenujäägi kasv on sel aastal küll veidi kiirenenud, kuid see on aasta keskmisena ikka veel üsna tagasihoidlik (aastases võrdluses 3,5%)," jätkas ta.