Viimase konjunktuuriinstituudi küsitluse kohaselt ootas oktoobris vaid viis protsenti vastanutest hindade langust

Elmik tõi ühtlasi oma kommentaaris välja, et tarbijahinnaindeksit mõjutas jätkuvalt ka kõrgharidusreform ning sideteenuste hinnalangus. Septembris rakendus tasuta kõrgharidus kõigile esimese ja teise aasta tudengitele, kes olid asunud kõrgkoolis eestikeelsetel õppekavadel täiskoormusega õppima.

Eile avaldatud Swedbanki majandusprognoosi kohaselt peaks selle aasta nullilähedane hinnakasv pöörduma järgmisel aastal 1,3-protsendiliseks hinnakasvuks.

Hindade tõusu panustavad euro nõrgenemine ja järgmise aasta algusesse plaanitud aktsiisimäärade tõus. Hindade kasv jääb aga alla tööjõumaksude alanemisele.“Nii et koos brutopalga kiire kasvu jätkumisega suureneb järgmisel aastal märgatavalt elanike reaalne ostujõud,“ lisas Elmik.

Eesti Pank tõi oma kommentaaris välja, et kuigi Eesti toiduainesektori olukorda halvendanud Venemaa impordipiirangute mõju on praeguseks jõudnud tootjahindadesse, on mõju tarbijahindadele jäänud seni piiratuks.

Piimatoodete kokkuostuhinnad olid oktoobris 27% madalamad kui eelmisel aastal, sealiha kokkuostuhinnad langesid septembris aastavõrdluses 8% ja veiselihal 15%. Piimatooted aga kallinesid oktoobris aasta varasemaga võrreldes 4,6% ning lihatooted odavnesid 1,4%.

Rahandusministeerium märkis, et suvise majandusprognoosiga võrreldes on hinnalangus mõnevõrra suurem. Kuna toorained on odavnenud, on hindade tõusule pöördumine veidi edasi lükkunud. Lähikuudel peaks seda soodustama eelkõige elektri ja kütte hinnalanguse taandumine. 

Samuti on teatud mõju euro odavnemisel. Järgmise aasta alguses lisandub aktsiisimäärade tõstmine, kommenteeris ministeerium.

Tarbijahinnaindeksi oli 2014. aasta oktoobris võrreldes septembriga nullis ja võrreldes eelmise aasta oktoobriga vähenes 0,2 protsenti.
Kaubad olid 2013. aasta oktoobriga võrreldes 0,1 protsenti ja teenused 0,5 protsenti odavamad.