SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel ja Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel leidsid, et Eesti majandust Šveitsi frangi vabaks laskmine otseselt ei mõjuta.

"Loomulikult, kui Eesti ettevõtjad tahaksid midagi Šveitsi müüja, siis neil on vastas 10-15 protsenti rikkam šveitslane, aga see geograafiline kaugus ja majanduste erinevus tähendab üsna suurt väljakutset ilmselt, et seda eelist kasutama hakata," arvas Luikmel

"Arvatakse, et Euroopas on tulekul tõsisemat sorti rahatrükk ja see sisuliselt ikkagi mängib jõujooned selgelt ümber ja ega nad ei taha siis nii-öelda euro vastu nomineeritud võlakirjadega, mida ka keskpank ostab, kahjumit saada,“ rääkis Peeter Koppel.

Majandusanalüütikute arvates võib aga frank nüüd uuesti muutuda nii-öelda turvavaluutaks, mida sukasäärde koguda.

Ärileht vahendas 15. jaanuaril, et Šveitsi Keskpank rabas finantsturge, otsustades loobuda oma rahapoliitika alustalast, kolm aastat kestnud kokkuleppest, et vahetuskurss euro suhtes on 1,20 franki.

Samm tõsis frangi kurssi euro suhtes pärast otsuse teatamist koheselt 30%, nii et osa kauplejaid peatas frangiga kauplemise. Hiljem vähenes frangi tõus eilsega võrreleds 14 protsendile, tasemele 1,026.

Osade analüütikute hinnangul on see kõige rumalam võimalik keskpanga langetatud otsus, sest sammuga põhjustatakse maailmas suuri kaotusi. Seejuures on kaotaja ka keskpank ise.

Kolm aastat tagasi sõlmitud kokkuleppe sõlmimise eesmärk oli valuutavahetuskursi stabiilsuse näitlikustamine ja reklaamimine, seejuures ei ole Šveits ise Euroopa ühisraha kasutaja.

Samal ajal kui samm tõi finantsurgudele suure segaduse, on see Šveitsi tarbijatele õnnistus. Kui eile maksis asi Davosis 60 franki, siis täna tuli selle eest ootamatult tasuda vaid 51 franki, kirjutab CNBC.

Strateegilisest vaatenurgast võib arvata, et Šveitsi Keskpank kaitseb riigi valuutat Euroopa Keskpanga massilise võlakirjaostu programmiga kaasneva euro edasise odavnemise vastu.

Nomura Securitise analüütikud spekuleerisid, et Šveitsi Keskpanga samm on selge signaal sellest, et Euroopa Keskpanga nn kvantitatiivne lõdvendusprogramm saab olema turu ootustest mahukam.