"Kaks aastat kestnud hindade langus hakkab suve lõpus läbi saama," ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas ministeeriumi saadetud kommentaaris. "Sügisel hinnatõus kiireneb, selle põhjuseks on peamiselt energiahindade languse pidurdumine ja väiksemal määral ka tubakatoodete kallinemine."

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik ootab hindade languse peatumist aasta teisel poolel. "Sellele peaksid kaasa aitama toorainete järg-järguline kallinemine, tubakaaktsiisi tõus juunis ja tasuta kõrgharidusreformi rakendumise negatiivse mõju kadumine hinnaindeksist alates septembrist," märkis ta.

Eesti Panga ökonomisti Sulev Perdi prognoosi kohaselt hinnatase tänavu aasta keskmisena ei tõuse ning inflatsiooniks kujuneb 0%. "Maksutõusude mõju peamiselt tubakaaktsiisi tõttu suureneb nii käesoleva aasta teisel poolel, kui ka järgmisel aastal, kuid hinnasurved Eesti majanduses jäävad sellest hoolimata suhteliselt nõrgaks," ütles ta keskpanga saadetud kommentaaris.

Pert lisas, et ilma aasta alguse maksutõusudeta oleks tarbijahindade deflatsioon ulatunud juunis ligi ühe protsendini. Nimelt on alkoholiaktsiisi tõus veebruaris tõstnud toidu hinda aastaga 0,8 protsendi võrra.

Perdi sõnul on alusinflatsioon on viimastel kuudel teenuste tõttu aeglustunud. "Teenuste hinnakasv pidurdus juunis 0,5 protsendini, kuid veel mõned kuud tagasi ulatus teenuste hinnakasv üle kahe protsendi," ütles ta. "Aeglustunud on eelkõige üüri hinnakasv, mis on kooskõlas kinnisvara hinnakasvu pidurdumisega."

"Jaekaubandusettevõtted pole samuti kasumite vähenemist korvanud hinnatõusuga, mis on ebatavaline olukorras, kus palga kasv ulatub kaheksa protsendini, jaemüügi kasv on kiire ning tööpuudus madal," lisas ta.

Kristjan Pungas tõi lisaks üüri hinnakasvu pidurdumisele esile ka teised tegurid, mis teenuste hinnatõusu tagasi hoidnud on: langenud kütusehindade kaudne mõju, osalt kõrgest võrdlusbaasist tingitud puhkusereiside odavnemine ning sideteenuste odavnemine tiheda konkurentsiolukorra tõttu.

Oma osa deflatsiooni aeglustumisse andis juunis aastatagusega võrreldes kaheksa protsenti kallim elekter. See tulenes Pungase sõnul Põhjamaades toimunud elektrijaama hooldustöödest.